Откриха обновената пернишка крепост "Кракра"

77990
Откриха обновената пернишка крепост "Кракра"

Визуализираната пернишка крепост "Кракра" бе официално открита днес. На кмета на общината Росица Янакиева бе връчено удостоверение за ползване от Илиана Георгиева - началник отдел "Югозападен район" в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРРБ, предаде БТА.

Превръщането на твърдината в туристическа атракция е осъществено с помощта на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Стойността на реализирания проект е 3 711 658 лв. Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие възлиза на 3 020 672,47 лв.

Правят карта за влак и метро от Перник до София

Столична община и БДЖ ще разработят специална карта за влак и метро на перничани. Проектът се финансира по програма „Югоизточна Е...

Визуализацията на твърдината е направена така, че да бъде максимално видима от жп линията и международния път София-Гюешево. Възстановена е югозападната порта и два бастиона в югоизточната част. Осемметрова дървена кула с наблюдателна площадка дава възможност за панорамен изглед към крепостта. Метална стълба изкачва посетителите над нивото на реставрация.

Пернишката крепост е в списъка на паметниците на културата с категория "национално значение". Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, седем средновековни църкви, две от които са уникални.

Пернишката твърдина изиграла особено важна роля от края на Х и началото на ХI век, когато била управлявана от воеводата Кракра. След падането на България под византийска власт тя запазила значението си на важен военно-стратегически и търговски център. През 1189 г. Перник бил разрушен, но селището не изчезнало, а се преместило в подножието на хълма. С развитието на въгледобива от края на ХIХ в. и разширяването на мините с царски указ от 26 юни 1929 г. село Перник било обявено за град.

Екскурзоводи и аниматори ще посрещат туристите на древния хълм. Изграден е посетителски център, в който ще има зала с проектори за представяне на информация на посетителите, както и магазин за сувенири. Възстановени са всички алеи и осветлението в парка под крепостта.

Пътуваща детска коледна работилница тръгна днес в Перник

Пътуваща детска коледна работилница тръгна от днес в Перник.  Инициативата е на Регионалния исторически музей, съобщи Снежана Конс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини