Откриват виртуален музей "Сердика - Средец - София"

23170
Откриват виртуален музей "Сердика - Средец - София"

Виртуален музей „Сердика-Средец-София” ще бъде открит на 13 декември от 11.00 ч., в Сердикийския амфитеатър в хотел „Арена ди Сердика”. Това съобщи Христо Ковачев, ръководител на проекта за изграждане на музея.

„.Американците се перчат с 200 години история, а тук преди 8000 лета се заражда най-ранната европейска цивилизация и на нас хич не ни пука. В един момент някой каза – защо не открием Виртуален музей „Сердика-Средец-София” и така тръгнахме”, разказа Ковачев. Концепцията за музея е изработена преди две години, а проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община, отбеляза Ковачев.

Изложба "Сердика е моят Рим" през октомври

На 3-и октомври Музеят на НБУ ще представи на софийската общественост изложбата „Сердика е моят Рим”, в която ще бъдат пред...

„От големия проект, който имаме, направихме дребна част, фокусирана в трите църкви – моите млади колеги от „Фрегата груп”, строители на музея, ги наричат „култови” – базиликата „Св. София”, ротондата „Св. Георги” и Боянската църква. Трите църкви символизират трите етапа от развитието на столицата ни, макар че това е условно”, обясни Ковачев, цитиран от Фокус.

Ръководителят на проекта посочи, че виртуалният музей може да се разгледа на sofiamuseum.bg. „Ние, като цивилизация, преминаваме бавно и неусетно, но много категорично, от реалния във виртуалния свят – за хубаво или за лошо. Виртуалният музей е малка част от този преход”, каза Ковачев.

В бъдеще сайтът ще има и английска версия, но за момента всичко е на български заради недостиг на средства, посочи Ковачев. „Аз съм журналист от кариерата с над двайсетгодишен стаж по вестници и списания. Това ми помага в заниманията с Виртуалния музей. Колегата Христо Буковски, журналист и писател, с когото отдавна работим заедно, ми постави диагнозата – обсебен от Сердика. Другият колега, който открихме за каузата, е д-р Веселина Вачкова. Ние сме троицата, които правим на първо време Виртуалния музей. Но вече всички са добре дошли в дискусиите и в научния сектор”, отбеляза Христо Ковачев.

Виртуалният музей няма да бъде прашасал и застинал, каквито са повечето днешни наши музеи, допълни Ковачев. Музеят ще бъде жив, динамичен – с тези интересни факти, които малцина знаят – от 22-вековната история на най-старата европейска столица.

Търсят най-стария град в Европа край пазарджишко село

Археолози, начело с доцент д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт към БАН, търсят най-стария град е Европа край пазар...

„Нашият музей тепърва ще се развива във времето с историческите пластове, които ще показва визуално. В момента има над 300 3D реконструкции, направени от екипа на Атанас Димитров. Преговаряме с него да покажем тези вълшебни и много скъпи визии на Сердика – на главните сгради, на статуите”, каза Ковачев. Той отбеляза, че в София се откриват много камъни, които са бездушни – има камък, но няма атракция.

„Искаме да направим това, което в момента липсва на София и на българската т. нар. „археология” – за всеки камък трябва да има по една история. Ще разказваме истинската история на семантичната ос „Сердика – Средец – София”, но и интересните истории”, обясни Ковачев. „Това е едно безкрайно поле, но се опасявам, че няма да намерим достатъчно пари, за да направим истинския Виртуален музей с виртуални разходки. Това ни е мечтата. Да влезем виртуално в един подземен музей като Сердикийския некропол и да покажем, без да изземаме функциите на истинския музей, какво представлява”, заяви Ковачев.

Той посочи, че целта е Виртуалният музей да бъде като репетиция и магнит за хората от целия свят, които искат да дойдат в България.

Редактор: Десислава Ушатова

Нови открития на крепостта Трапезица

Археологическите открития на крепостта Трапезица се водят вече трети месец от екип археолози. Това съобщи за "Фоукс" проф. Константи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини