Отварят за туристи втора пещера до Белоградчик

51235
Отварят за туристи втора пещера до Белоградчик
Снимка: БГНЕС

От новия туристически сезон посетителите на Белоградчик ще могат да разглеждат още една пещера, освен известната Магура, съобщи кметът на село Орешец Костадин Филипов.

Това е „Венеца", която се намира до селото и само на 6 км от скалния град, предаде Стандарт нюз.

Нови туристически маршрути в Белоградчишко от пролетта

Нови туристически маршрути са разработени в Белоградчишко, каза авторът им Кирил Кирилов, предаде Фокус. Той добави, че освен масовите ...

От 1 март избрана за обществената поръчка фирма започва благоустрояване на пещерата. За кратък срок ще бъде изграден 400 метра път, паркинг и заслон до входа на новата подземна забележителност. Вътре ще бъде оформена пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление. Всичко това ще направи пещерата достъпна за хора без всякаква екипировка и специална подготовка.

Благоустрояването на пещерата се извършва по проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Той е наречен „Чудните пещери" и предвижда благоустрояване и на нова зала от пещерата „Райкова печ" в градчето Майданпек до град Бор, Сърбия.

Пещерата „Венеца" е рядко красива пещера, твърди кметът на селото. Тя е дълга 200 метра, нивелацията и е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, причудливи образи от ледени кристали. Открита е от пещерняците на клуб „Бял прилеп" в Белоградчик след взривни работи в съседна кариера. Досега е разглеждана само от пещерняци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини