Пет дни Ямбол ще бъде град на кукери

43655
Пет дни Ямбол ще бъде град на кукери
Снимка: БГНЕС

От 5 до 9 март Ямбол отново ще бъде земя на кукерите с 15-то издание на Международния маскараден фестивал "Кукерландия".

Хиляди маскирани ще превземат града в продължение на пет дни, наситени с още повече и нови атракции и зрелищни събития. Заради огромния интерес, централното събитие на фестивала – състезателното дефиле на маскираните ще се проведе в два поредни дни – на 8 и 9 март. За победителите е утвърден двойно по-голям награден фонд в размер на 10 000 лева, като двете най-добри групи ще получат парична премия от по 2 000 лева.

Нова атракция в тазгодишното издание на фестивала ще бъде инсталацията на открито "Кукерград". Пространството пред МОЛ – Ямбол ще бъде обособено като територия за забавления, творчески работилници, уличен театър, базари. Гигантски хлопки и рогати инсталации са само част от изненадите, които очакват посетителите на Кукерграда. Откриването му ще бъде на 5 март, след традиционното карнавално шествие по централните улици на Ямбол. Емоцията от фестивалната атмосфера ще се допълни от новата програма на Фолклорен ансамбъл "Тунджа".

Една от емблемите на ямболския фестивал през последните години – внушителните 3-метрови кукерски маски, ще бъдат основен акцент още в първия ден на карнавала. Вече се изработват още шест нови страховити инсталации, които ще заемат място си в Алея на маските.

Официалното откриване на "Кукерландия" ще бъде на 7 март със зрелищно шоу с тъпани, представено от "Вакали" - drum and dance group. Организатори на Международния маскараден фестивал "Кукерландия" – Ямбол 2014 са община Ямбол и община "Тунджа". Петнадесетото издание на фестивала се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини