Подменят 90% от тролейбусите в София до края на годината

33015
Подменят 90% от тролейбусите в София до края на годината
Снимка: БГНЕС

Пускаме в движение първите 8 от общо 50 нови тролейбуса, които ще дойдат до края на годината и ще се включат в движението в София.

С идването на останалите 50 ще бъдат подменени около 90% от тролейбусите в София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Тролейбусите са част от компонент 5 "Доставка на 50 нови съчленени тролейбуса от проект за интегриран столичен градски транспорт". Той се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие". Дължината на всеки тролейбус е 18 метра и има капацитет 160 пътници. Те са с асинхронни двигатели и система за управление, която позволява намаление на използваната електроенергия до 15%. Тролейбусите са ниско подови.

Това са нови съчленени тролейбуси, с всички възможности за хора с увреждания, майки с колички, климатизация, нещо, което софиянци заслужават, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че тези тролейбуси ще се движат в момента по три от линиите и до края на годината. "Заедно с единичните, които пуснахме преди няколко години, така че старите Икаруси, които сме свикнали да виждаме по улиците на София, да ги забравим след края на тази годината", каза Фандъкова.

Регионалният министър Десислава Терзиева каза, че модернизирането на тролеите е приоритет и за правителството. "През следващия програмен период предвиждаме около 270 млн. евро да бъдат вложени в надграждане на проекти, свързани с модернизацията на градската среда, каза Десислава Терзиева.

Градският транспорт в София вече и с въздушни маршурти*

Нова услуга за въздушен градски транспорт тръгва до броени дни в столицата, съобщиха от създателите ѝ „Хеликоптер“ АД. Услу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини