Приключи инициативата „Колело за смет, за дете велосипед“

596
Приключи инициативата „Колело за смет, за дете велосипед“

„Колело за смет, за дете велосипед“ е инициатива, която се провежда за втора поредна година на територията на страната. Целта й е да бъдат събрани ненужни велосипеди, които да бъдат ремонтирани и да се подарят на деца, които са в неравностойно положение и нямат възможността да изпитат радостта от карането на колело.

Инициативата започва на 1 юни с кампания по събиране на велосипеди. След това се организират доброволчески уикенди, по време на които всеки желаещ може да се включи в ремонта на вече получените велосипеди – подмяна на части, почистване, боядисване.

Главните „виновници“ за създаването на инициативата са Александър Македонски и Иван Ралчев.

Пловдив кара колело!

И тази година велоклуб "Крива спица" ще ни зарадва с най-големия велопразник на Пловдив - Велофест Пловдив 2014 - всички велофенове, бъ...

Те разказват за това как е възникнала идеята, която на пръв поглед изглежда банална.

„Миналата година един приятел дойде в работилницата и си говорихме за велосипеди. И той каза, че има едно старо колело, което събирало прах в мазето му. Не можел да го кара, защото било много малко. Дали да не ни го даде да го оправим малко и след това да го дадем на някой. Ние му казахме, че няма как да го продадем, защото то си е негово. По-скоро ще го подарим на някой. После в разговор ни дойде идеята да направим нещо такова – да съберем повече колелета и да ги дадем на деца, които иначе не биха могли да имат.“

„Започнахме със скромното очакване да съберем десетина велосипеда. В накрая на кампанията събрахме 150 велосипеда и оправихме 70.“

Първата година кампанията е правена за Дряново, тъй като Александър е от там и мястото му е много близко, а също и от факта,че там има също много бедни деца . Той споделя, че това, че е от Дряново много му е помогнало, тъй като познава много хора, които биха могли да се включат.

На въпрос зададен въпрос за това как са избрани децата, на които са подарени велосипедите, Алекс и Иван отговориха, че всички деца се избират от социалните служби, като за тази година са поставили условие на многодетни семейства да се дава само по един велосипед, защото иначе има вероятност от ощетяване на други социално слаби семейства.

В Стара Загора децата ще се движат безплатно в градския транспорт на 1 юни

По инициатива на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров на 1 юни автобусният и тролейбусният транспорт в града ще бъде безплатен за...

Докато разказват забавни и интересни случки с организацията на доброволческите уикенди,Александър и Иван споделиха, че най-големите им трудности се отнасят до спецификата на дейността и обема от работа.

Резултатите от кампанията тази година са 236 подарени велосипеда в Лом, Кнежа, Попово, Кубрат и Нова Загора.

Основателите на работилницата 1bike не се ангажират с поставени цели за следващата година, тъй като все още не знаят с каквъв ресурс ще разполагат тогава.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини