Влязохме сред световните райски кътчета

52684
Влязохме сред световните райски кътчета

Каварненският залив „Болата” става част от Клуба „Най-красивите заливи в света”.

Приемането в елитната компания на световните райски кътчета е решено преди дни в Бодрум на годишната сесия на Клуба.

Пълноправното вливане на първия български залив в елитната група на райските кътчета ще стане на следващото редовно заседание на Клуба, което ще бъде догодина в Камбоджа.

Кандидатурата на българския залив е представена и защитена от вицепрезидента на Клуба Мария Мейра, която е и кмет на португалската община Сетубал.

Три дни след признаването на „Болата” за един от най-красивите заливи в света, Мейра и председателят на Асоциацията на Българските Черноморски общини и кмет на Аксаково Атанас Стоилов подписаха официално споразумение за побратимяване на Сетубал и Аксаково.

На сесията в Камбоджа се очаква Мария Мейра да оглави елитния Клуб на заливите и съвместно с партньора си от Аксаково инж. Стоилов да внесат втора номинация на български залив – Созополския, за пълноправно членство сред най-красивите заливи в света.


„Приемането на български залив сред най-красивите в света е изключително добра възможност България да заяви присъствието си като световна туристическа дестинация през Клуба на най-красивите заливи. Ако България има два свои залива в Клуба, това ще я изравни с Испания, Канада и Португалия и ще я изведе пред Турция, Гърция и други утвърдени туристически локации”, коментира председателят на Асоциацията на черноморските общини Атанас Стоилов.

Къде е разположено българското райско кътче:

Болата се намира до бивша военна станция. Плажът е широко известен и като място за гмуркане, освен това е единственият резерват в България, включващ и акватория, морска площ.

Над езерото минава Виа Понтика — една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят интересни водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, патици и др.

Открити са останки от антични и средновековни селища, уникални каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери -жилища. Отвесният бряг е осеян с подводни пещери с множество ниши в скалите.

През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра.

Болата

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини