Володя Стоянов, Валя Балканска и прочутите 101 кабагайди на Роженския събор

5067
Володя Стоянов, Валя Балканска и прочутите 101 кабагайди на Роженския събор

Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли!

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м.

Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“ и ще представят народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци.

В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др.

В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.

В трите дни на Събора за най-малките ще има много забавления в Детската творителница. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. Дошлите на събитието в народни носии ще могат да посетят и т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.

На място с моторна резачка ще се демонстрира изработването на внушителни мечки от дърво.

В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова и Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“.

В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Лагер с 1200 палатки на Роженския събор

Лагер с капацитет от 1200 палатки ще бъде изграден на тазгодишния Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен". Той ще ...

Заради наложените мерки във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит няма да се реализира идеята на организаторите за Събора да има изложение на животни.

За по-добра организация на Събора тази година е изработена транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен и маршрути за обществения транспорт. В дните на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и ще е с осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com