Започват сурвакарските игри в Пернишко

52986
Започват сурвакарските игри в Пернишко
Снимка: БГНЕС

На 13 и 14 януари ще се проведат традиционните сурвакарски игри в Пернишко. Кметът на Перник Росица Янакиева ще се включи в пресъздаването на ритуала от 18.00ч на 13 януари в с. Богданов дол, Пернишко. От 18.40ч. тя ще се присъедини към сурвакарите в с. Ярджиловци, а от 19.30ч. -в с. Копаница. По- късно вечерта Росица Янакиева ще участва в игрите в с. Стефаново от 20.45ч и в с. Косача от 22.00ч.

Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 г. като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през 2014 година.

ХХІІІ издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 24 до 26 януари.
Събитието е в подкрепа на София и Югозападен район - кандидат за Европейска столица на културата 2019.
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обяви Перник за "Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции". Решението е взето в град Котор от Международния борд на ФЕКГ.

От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие . Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.

Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини