Близо 3000 домакинства подмениха старите печки по проект в Димитровград

1612
Близо 3000 домакинства подмениха старите печки по проект в Димитровград
Снимка: Община Димитровград

„Общо 2905 домакинства са подменили своите стари отоплителни уреди с нови и се възползваха от възможностите на проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух и подмениха старите печки на твърдо гориво с екологични алтернативи – климатици, уреди на пелети и радиатори, уреди на газ и радиатори. Монтираните нови уреди са както следва: 5236 климатика, монтирани в 2137 домакинства; 455 уреди на пелети и радиатори към тях – монтирани в 455 домакинства; 313 уреди на газ, монтирани с радиатори за тях, в 313 домакинства.Това е един от най-значимите за общината, който има за цел да подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Благодарение добрата работа на екипа и фирмата по изпълнението той бе изключително успешен.”, каза на пресконференция кметът на община Димитровград Иво Димов.

Заедно със ресорния заместник-кмет по европейските проекти Яшо Минков, двамата отчетоха резултатите от приключването на дейностите по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, процедура BG16M1OP002-5.003, приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух”, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. Стойността на проекта е 11 445 303,37 лева, осигурени, както следва: 9 728 507,87 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 716 795,50 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

Община Димитровград изпълни проекта в два етапа, като през първия подготвителен етап се извършиха всички подготвителни действия, необходими за осъществяване на инвестицията. Проведе се разяснителна кампания сред населението, проведе се проучване на нагласите сред жители, бяха изготвени екологични, икономически и социални анализи, разработени критерии и механизми за приоритизация на кварталите/зоните при прилагане на различни варианти за отопление и други. През втория инвестиционен етап въз основа на резултатите, постигнати през първия етап, община Димитровград проведе процедури за избор на изпълнители и извърши основните инвестиционни дейности за демонтаж на използваните отоплителни устройства и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди/системи съобразно приетите параметри. Усилията на община Димитровград за намаляване на замърсяването на въздуха са в изпълнение на Програмата на община Димитровград за качеството на атмосферния въздух за периода 2019-2023 г., която съдържа комбинация от мерки, които се допълват, така че да имат най-голям ефект. Търсенето на синергия между усилията за подобряване на качеството на въздуха и усилията за по-добра енергийна ефективност на жилищните сгради е залегнало в Програмата за Качество на атмосферния въздух на общината, а в приключилия проект беше развито чрез прилагане на механизъм за даване на приоритетност на инвестициите в санирани сгради.

„В резултат на успеха на сегашния проект интереса на гражданите е огромен към подмяната на старите печки. Община Димитровград подаде проектно предложение и за новият програмен период по програма „Въздух”, като през месец март следващата година се очакват резултатите от него. Предстои да бъде обявена информационна кампания, с която ще се обяви кандидатстването по новата програма. Ресурсът на програмата е голям и ще успеем да удовлетворим всички домакинства, които отговарят на критериите. Ще обявим навсякъде, за да знаят гражданите от кога ще могат да кандидатстват.”, разясни зам.кметът Яшо Минков.

Още: Чрез модерен инструмент за обратна връзка: Гражданите на Димитровград с висока оценка за общината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com