Чрез модерен инструмент за обратна връзка: Гражданите на Димитровград с висока оценка за общината

2042
Чрез модерен инструмент за обратна връзка: Гражданите на Димитровград с висока оценка за общината
Снимка: Община Димитровград

Преди една година Община Димитровград въведе дигитален инструмент за обратна връзка с гражданите - Holler, а днес (29 март) представи резултатите от работата му. Това се случи на съвместна пресконференция, в която участваха кметът на Димитровград Иво Димов, социологът и управител на агенция „Маркет линкс” Добромир Живков и основателят и изпълнителен директор на платформата „Холър лайв”.

Иво Димов заяви, че крайната цел на инструмента е била "да подобрим качеството на работата си и да имаме един прозрачен диалог с нашите съграждани". "Община Димитровград бе първата в България, в която платформата бе достъпна за гражданите. Чрез платформата гражданите изразяваха мнения и подаваха сигнали директно към нас - местната власт, с цел да се подобри работата и функционирането на дейностите на общината. С платформата, на практика, направихме нашите съграждани по-активен участник в процеса на взимане на решение на местно ниво".

"Създадохме над 200 точки на комуникация. QR кодове могат да се видят навсякъде из общината, поставени на плакати, стикери и табели. Има ги на билбордове, гишетата в общинска администрация, детските площадки, парковете, общинската болница, културните институти, детските градини, както и в най-големите населени места. QR кодовете са сложени на най-комуникативните места из града и общината - за улеснение на хората. Съвремието доказа, че това е пътят, по който публичният сектор трябва да върви", допълни той.

"Когато получаваме сигнали, ние реагираме своевременно и това е много полезно за работата ни. Не сме си спестили и негативните коментари и оценки, а напротив - надградили сме в резултат от тях”, каза при отчитането на резултатите от работата на комуникационната платформа кметът. Той добави, че общината ще продължи да ползва комуникационния инструмент в интерес на гражданите.

Създателят на платформата и изпълнителен директор на „Холър лайв” Радослав Райков благодари за партньорството на Община Димитровград, отчете данните за едногодишния период и онагледи в доклада си работата на системата с диаграми и примери.

„Чрез платформата Holler хората сами избират кога и по кой въпрос да се произнесат. Общата оценка за работата на общината е положителна, като тази, която оценява работата на кмета е по-висока – 7.6 от 10. Демографската картина показва, че два пъти повече мъже са ползвали платформата, отколкото жени. Най-активни са били от групата от 26-55 г., след тях тази от 18-25 г. Изводът е, че много хора в по-зряла възраст са ползвали системата. 4902 граждани са използвали системата за обратна връзка и са изразили мнение или са подали сигнали, като имаме и такива, които са регистрирани с устройства от 55 населени места от цял свят. Това са хора, които са идвали в града по един или друг повод и са дали своята оценка. Тяхната оценка е била положителна, от което можем да направим извода, че те оценяват прогреса тук", заяви той.

"Сред негативните оценки се очертават административния офис в кв. Марийно, отдел „Приходи”. С най-ниски оценки е общинската болница, но това е обяснимо с оглед естеството ѝ. Най-високите оценки са подавани за културата и туризма – 7.6, където влизат Исторически музей, Дом-музей „П.Пенев”, Ретро апартамента и др. Много висока активност има от комуникационните точки в парковете. Там хората най-често са изразявали задоволството си от зелените площи, а най-много негативи и критика получава пътната настилка. Има три детски площадки, индетифицирани с по-ниска от общата средна оценка. Като цяло работата на общината се развива в положителна посока. Призоваваме гражданите още по-активно да ползват платформата”, подчерта в доклада си Райков, цитиран от общината.

„Благодаря за възможността да направим този пилотен проект с Община Димитровград, която първа го приложи в местната власт. Концепцията на платформата отговоря на потребността на гражданите да комуникират по възможно най-естествен начин с общината във контекста, когато те срещнат някакъв проблем или когато искат да споделят своето удовлетворение от работата на общината. Първото, което можем да отчетем, е, че платформата работи 24/7 и всеки може да върне информация към общината по всяко време. Второто е, че хората нямат бариера технологично да го използват в контекста на този инструментариум", сподели социологът Добромир Живков.

"Виждаме шарени резултати, но обща оценка 7.5 от 10 е позитивна тенденция и поздравявам за това кмета. Важно е да се развива този диалог. Надяваме се да увеличим активността на гражданите, за да могат колкото може повече граждани да връщат обратна връзка към местната власт”, добави той и даде за пример въвеждането на платформата в една от националните телевизии bTV, която също използва комуникационния инструмент за обратна връзка със зрителите в реално време в публицистичните предавания и по актуални за обществото теми. Той подчерта, че това е още една форма за гражданско участие във вземането на управленски решения, която Община Димитровград създаде за своите граждани.

Платформата Holler.live продължава да функционира за гражданите чрез местата с поставени QR кодове и разширяването ѝ с нови точки за достъп. Кметът на общината сподели, че се предвиждат и кампании по конкретни теми за предпочитанията на гражданите какъв да е фокусът за приоритети за общински политики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com