Димитровград е част от международна изследователска мрежа на Новите градове в Европа.

2988
Димитровград е част от международна изследователска мрежа на Новите градове в Европа.
Снимка: Община Димитровград

Град Димитровград е част от одобрената европейска програма „Новите градове – нови прочити” (New towns – New Narratives) с организатор Международния институт за нови градове (INTI) със седалище в град Ротердам, Нидерландия. Участието в проекта се осъществи със съдействието на Фондация “Ново архитектурно наследство” (НАН). Подготовката на проекта и взаимодействието с организаторите продължи почти година и се осъществи от арх. Йоана Митвичина под ръководството на арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева от НАН.

Периодът на програмата обхваща периода 2024 - 2025 година. В международната колаборация участват общо 15 нови градове от различни страни в Европа, сред които Иври сюр Сен - предградие (град-сателит) на Париж, Нова Хута (Полша), Нова Горица (Словения), Илияш (Босна и Херцеговина), Кохтла-Ярве (Естония), Спайкенизе (Нидерландия),  Зутермер  (Нидерландия), Милтън Кийнс ( Англия).

През 2023 г. Димитровград стана част от тази международна изследователска мрежа, която ще изследва сложното взаимодействие между общности, градски пространства и история.

Още: Приключенски кът и фитнес зона - част от обновения парк „Марица” в Димитровград

Международният институт за нови градове (INTI) e платформа за изследвания, образование и обмен на знания за “новите градове”, която съществува от 2009 г. Той изучава миналото, настоящето и бъдещето на планираните общности в един все още активно урбанизиращ се свят. Организацията обединява мултидисциплинарен експертен опит в сътрудничество с публични, частни и академични партньори, инициира проучвания, предлага образователни програми и организира публични събития и лекции.

Днес Европа е дом на повече от 200 нови града, построени през ХХ век, които споделят много общи урбанистични и социални характеристики: проектирани са от нулата в периода след Втората световна война, резултат са от централното планиране в Западна и Източна Европа през периода, преживели са сравнително бързо градско развитие, демонстрират специфични демографски модели и съдържат хомогенен жилищен фонд. Поради сходствата, тези нови градски структури днес са изправени пред сходни и предвидими общи предизвикателства.

Още: Кметът на Димитровград за МОЧА: Паметник на разединението, не го искам в града

Програмата „Новите градове – нови прочити” (New towns – New Narratives) предвижда организирането на шест събития в няколко от градовете, включени в мрежата.  Първото стартиращо събитие ще се проведе през март 2024 г. в Ротердам, организирано от Международния институт за нови градове. В рамките на проекта ще се проведат лекции, работилници и семинари с представителите на участниците, в които ще бъдат представяни серия от лекции по проблемите на новите градове като целта е да подобри качеството на живот в новите градове по света. Димитровград ще бъде активен участник във всички събития. Резултатите от проекта ще бъдат публично представени през 2025 г. със семинар, публикация и изложба в град Нова Горица, Словения, който ще бъде и Културна столица на Европа през 2025 г.

Още: Иво Димов: Фирмите се завръщат в Димитровград (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com