Иво Димов: Няма да се откажем от борбата за децентрализация - силна местна власт значи силна държава

9037
Иво Димов: Няма да се откажем от борбата за децентрализация - силна местна власт значи силна държава
Снимка: Община Димитровград

Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г. Той е завършил степен специалността „Маркетинг“ и е магистър по „Бизнес администрация“ от Пловдивския университет. Бил е председател на ОбС – Димитровград и народен представител в 41-то Народно събрание.

Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за предизвикателствата пред общините в качеството му на зам.-председател на УС на НСОРБ и важните проекти на община Димитровград.

Г-н Димов, бяхте един от модераторите на заключителната конференция на НСОРБ – при гостуването на президента Радев. Как според вас мина форумът?

Искахме да направим равносметка и да си извлечем поуките от този така труден, динамичен, изпълнен с много предизвикателства мандат, в който местната власт беше основата на стабилността в държавата. Като започнем с Ковид-пандемията, през инфлацията, енергийната криза, икономическата и политическата нестабилност. Равносметката е, че местните власти се справиха и излязоха по-силни и уверени в своите възможности. Оттук-нататък нашата цел е да мислим как в следващата година, в следващия мандат да имаме повече финансова самостоятелност. Децентрализацията е една тема, която многократно сме поставяли, за да сме по-оперативни и гъвкави при решаването на проблемите, които стоят пред всички общини. Те са различни по места, разбира се, няма как да ги поставим под един знаменател. Но това е пътят - повече финансова самостоятелност и децентрализация.

И докога би трябвало да се повтаря това искане за финансова децентрализация? Има ли чуваемост?

Ще я повтаряме, докато в лицето на държавата не получим уверение, че е изпълнима. Не сме се отказали, макар че темата с децентрализацията вече десет години стои на дневен ред. Ние подготвихме един модел, съгласуван и с бизнеса, част от данъците да влизат в общините. Трябва да има политическо съгласие и съответната реакция от държавата, за да не стане така, че предимно икономически силните големи общини като София, Пловдив, Бургас, Варна, да привличат огромна част от тези средства за сметка на по-малките общини. Това, което от Националното сдружение на общините трябваше да направим,го направихме. Нашата роля е да отстояваме справедливо интересите на всички граждани, независимо къде живеят.

Доказано е, че местната власт е най-устойчива. Доказахте го и през последния мандат, че когато в държавата цари безвластие, вие задържахте общините над водата, когато всичко друго беше потопено. Защо не ви чуват, защо не ви разбират?

Въпросът в чуваемостта е в това да бъдем обединени от общи цели, а те са ясни - силната местна власт значи силна държава. Във всичките четири години от този мандат имаше приливи и отливи във взаимодействието ни с централната изпълнителна власт. Имаше един период, за съжаление, в който бяхме абсолютно неглижирани на всички нива. Надявам се да не се повтаря и нещата да се променят, доказвайки че сме основен и важен фактор за стабилността на държавата. Между другото през този мандат местната власт работи със седем правителства! Много е трудно да намериш подход към всяко от тях, да намериш възможност да обясниш проблемите и да поискаш съдействие за толкова кратък период. Това беше много сериозен проблем. Всеки политик би трябвало да се вслушва в това, което касае българските общини и да работи за взаимодействие с местната власт.

Общините не понесохте ли преки финансови щети от тази честа смяна във властта?

Щетите за местната власт са много. Те нямат само финансово изражение. Ние и в момента работим без приет бюджет. Всички очакваме да се приеме държавният бюджет - най-вероятно към края на този мандат, в края на август или до средата на септември. Започнахме преговорите за бюджет`2023 през февруари месец миналата година и все още продължаваме да работим с него. Повечето общини приеха облекчения за бизнеса, освободиха го от различни такси и наеми в годините на пандемията. Част от проектите, които започнахме да изпълняваме, вследствие на инфлационните процеси, трудно успяваме да завършим. Някои от тях трябваше да актуализираме чрез методиката, приета от Министерския съвет. Тук държавата не помогна по никакъв начин с финансиране. Трябваше да се справим или със собствени средства, или с кредити. Комплексни са проблемите и са доста дълбоки, но аз вярвам, че най-лошото е преминало. И ако сме успели да обясним всичко, което се е случило, на своите съграждани, че не всеки път кметът или общината могат да реагират адекватно и да изпълнят своите цели и намерения, хората  ще го разберат. Вие виждате, че на национално ниво одобрението към различните политически партии, към Народното събрание е вече на критичния минимум за сметка на местната власт, която пое изцяло товара на всички предизвикателства.

От новото правителство също дадоха заявка, че ви чуват, но всяка нова власт казва така. Оптимист ли сте?

На форума на НСОРБ присъства и президентът, и премиерът. Заявките, които дадоха първите хора в държавата, бяха оптимистични. Имахме доста дълга среща с министър-председателя на втория ден. Поставихме актуалните си проблеми. Получихме уверение, че Министерският съвет и всички министри ще работят за това да чуят и решават тези проблеми. Времето ще покаже. Дай Боже, да има устойчивост на това правителство и да не стигаме до най-лошия възможен сценарий - в следващите месеци или година отново да отидем на избори. Хората се умориха и видяха, че няма смисъл от нови предсрочни парламентарни избори. Аз съм оптимист, защото нещата би трябвало да стъпят върху здравия разум, а той показва, че единението е най-важно в момента и това е правилният път да вървим напред.

Ще участвате в националния воден поход по река „Марица“, откога практикувате този спорт?

Това е традиционна проява на територията на няколко общини. Походът започва от Димитровград и по поречието на река Марица стига до Свиленград. Не съм го практикувал, но имам уверенията на организаторите, че наистина е едно прекрасно преживяване. Така, че тази година ще се пусна по това предизвикателство. По поречието на Марица има доста атрактивни места.

Как успяхте да спасите поръчката за нови столове на драматичния театър „Апостол Карамитев“?

В момента сме в съдебна фаза с фирмата, която ни достави трудно да ги нарека столове, но това, за което кандидатства. В крайна сметка съдът ще реши кой е прав. Намерихме начин със спешна поръчка да доставим столове. Театърът е на 99% завършен. През новия театрален сезон - септември месец, димитровградчани ще могат да се насладят на нова сграда, което изключително много ме радва. В България има няколко общини, които имат собствени, изцяло на общинска издръжка, театри и ние сме сред тях. От септември ще наситим тази вече ремонтирана сграда с много събития.

Докъде стигнахте с проекта за смяна на печките на дърва и въглища?

Приключи втората процедура и може би следващата седмица ще започнат да монтират допълнителните климатици. Има избран изпълнител, който монтира отопление на пелети. Стартираме и процедурата за газовите котли. Намеренията и изискванията на Управляващия орган са до септември месец да сме приключили изцяло. Един наистина прекрасен проект! В новия програмен период Димитровград отново е предвиден за финансиране от ОП "Околна среда" за подмяна на отоплителни устройства на дърва и въглища с алтернативни.

Проектът ви на каква стойност е и колко домакинства ще се възползват?

Близо 12 млн. лв. и над 2500 домакинства ще се възползват. 

Изпълнявате интересен проект „Интелигентна медицина“ по трансграничната програма България-Гърция, какви са основните дейности по него?

След месец и половина трябва да приключим всички дейности. Целта е да създадем основа, върху която да се надгражда възможността хора в отдалечени и малки населени места да получават достъп до качествено здравеопазване. Общината закупи един автомобил, изцяло оборудван с медицинска техника. По него имаме сървър и различни по характер лекарски прегледи. Цялата информация от прегледите се качва в облачното пространство и водещ специалист от болница в София или Пловдив може да влезе чрез парола, да прегледа резултатите и да предпише необходимото лечение.

По тази тема също говорим дълго, но не се вижда телемедицина да функционира пълноценно още?

В Бургас стартираха нещо подобно от началото на тази година. Ние по този проект работим вече 3 години. Опитът, който натрупахме с него, е безценен. В последно време много говорим за електронно управление, за нова здравна карта, за електронни рецепти. Всичко, свързано със съвременните електронни технологии, е част от бъдещето. След приключване на проекта оборудваният автомобил ще остане на разположение на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград и колегите ще могат да надграждат проекта.    

За какво най-вече ще разчитате на Плана за възстановяване и устойчивост?

Има много дейности и средства за българските общини. Основният интерес е насочен към програмата за енергийна ефективност. В Димитровград имаме 59 жилищни блока, обработени и подадени за финансиране. Тук въпросът е дали предвиденият ресурс ще е достатъчен за всички. Чакаме регионалното министерство да ги оцени, за да може през септември да обявяваме процедурите. Хората се интересуват и чакат резултатите, защото предишната програма за енергийна ефективност беше много полезна. Отделно от това се готвим да кандидатстваме по линия на всичко, свързано със социална и образователна инфраструктура. Започнаха интензивно да се отварят различни мерки. Колегите в администрацията са изключително натоварени, защото сроковете са много кратки, а всеки проект изисква време и ресурс, за да бъде обработен и подаден своевременно. Ние сме много активна община и ни предстои доста интензивна дейност по Плана за възстановяване.

Дългото забавяне на тези програми доведе до прибързаното им отваряне - много накуп, а това сигурно крие риск от провал заради сгъстените срокове?

Така е, но ще се оправим.

Кои са ви важните за изпълнение инфраструктурни проекти?

Тъй като бюджетът не е приет, основно довършваме ремонти и обекти от пътната инфраструктура, заложени в миналогодишния бюджет, плюс някои допълнително, гласувани в Общинския съвет. Работим най-вече по улици и булеварди в града. Следващата седмица започваме важна отсечка, свързана с индустриалната зона на Димитровград. Надявам се до края на лятото всички започнати проекти да бъдат изпълнени.

При неприет държавен и общински бюджет на какви капиталови разходи имате право, миналогодишните ли?

Да. Ние работим с 1/12 от миналогодишния бюджет. След решение на ОбС, на базата на капиталовите разходи от миналата година, направихме разчет и започнахме да възлагаме изпълнение. Имахме уверението на служебния кабинет и на новия финансов министър, че ще бъдат запазени нивата, дори ще има увеличение и на капиталовата, и на изравнителната субсидия за общините. Очаквакаме да видим рамката на държавния бюджет, за да подготвим и местните финансови рамки.

Още от Димитровград: 

Международна научна библиотечна конференция започна в Димитровград днес

Община Димитровград е номинирана за наградата "Златна ябълка"

Димитровградската болница с положителни финансови резултати, обновена база и нови медици

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com