10 начина да преборим стреса

11246
10 начина да преборим стреса
Снимка: iStock/Guliver

Стресът е навсякъде около нас. Но как да го преодолеем и да заживеем отново в хармония със себе си? Вижте 10 начина да преборим стреса:

1. Избягвайте социалния стрес

Стресовите фактори са навсякъде около нас. Чувството за натиск може да се появи както на работното място, така и в семейството. Но понякога имаме навика сами да си създаваме стрес. Дали ще разочароваме роднините си, ако не сме свършили някоя задача, или всичко е в главата ни? Струва си да се замислим.

2. Действайте според възможностите си

Често хората имат определени очаквания за това какво е необходимо да свършим. Това може да изисква прекалено големи емоционални или материални ресурси. Научете се да поставяте граници и не давайте напразни обещания, за да не се стресирате допълнително.

3. Намерете смисъл

Ако сутрин се чудите защо изобщо да ставате от леглото, може би сегашната ви работа не е за вас. Опитайте се да погледнете ситуацията от различни гледни точки. Кои дейности ви носят удовлетворение? Можете ли да ги съчетаете със сегашната си професия или искате да се преквалифицирате?

4. Разрешавайте конфликтите

Колкото по-близък е човекът, с когото се караме, толкова по-голям стрес изпитваме, когато възникне неразбирателство. Затова трябва да се стараем да улавяме конфликтите в зародиш и да ги разрешаваме с максимално открит диалог.

5. Не ставайте заложници на тъгата

Раздялата, преместването в ново жилище, смъртта на близък. Всичко тези житейски ситуации са източник на стрес. За да го преодолеете, си дайте време, в което да тъгувате и да преработите неприятните ситуации. Потърсете помощ от близките си или от специалист.

Как да преборим ежедневния стрес? Четири полезни начина

Със забързаното ежедневие, което водим, стресът съпътства почти всеки съвременен човек. Неговите симптоми са известни на всички - напре...

6. Не се претоварвайте

Тялото ни се влияе от всякакъв вид стрес. Честата тревожност се отразява и на здравето ни. Понякога обаче сами си създаваме стрес, мислейки, че правим нещо хубаво за себе си. Да свършим още задачи, да купим повече продукти, отколкото можем да носим… Ако стресът ни идва в повече, трябва да планираме графика си по-рационално.

7. Избягвайте тежките тренировки

Ако тренирате постоянно, без да давате възможност на тялото си да се регенерира, физическият стрес е задължителен. Почивките между отделните серии също са много важни, за да запазим ползата от спорта. В противен случай имунната ни система отслабва и ни прави по-податливи на стрес.

8. Обърнете внимание на менюто си

5-те най-устойчиви на стреса знаци на зодиака

В живота на всеки човек има стресови ситуации. Всички ги възприемаме и преживяваме по различен начин. Астролозите споделиха кои зодии и...

Нездравословните храни пречат на тялото да функционира нормално. Това веднага се отразява и на способността ни да преборим стреса. Не забравяйте да приемате достатъчно витамини през храната си целогодишно.

9. Не се лишавайте от сън

По време на сън тялото ни се отпуска и се регенерира. Мускулите се възстановяват, мозъкът преработва притесненията, които може да са възникнали през деня. Ако ви се събере дълго време без сън, лишавате тялото си от функцията да се рестартира. Затова понякога е по-продуктивно да поспиш, вместо да работиш и тренираш като за последно.

10. Избягвайте физическия стрес

Физическият стрес, който няма нищо общо със състоянието на психиката ни, също не бива да се подценява. Екстремна горещина или студ, силен шум, или други ситуации, които невинаги зависят от нас... На помощ могат да дойдат тапите за уши, маската за сън, климатикът и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com