10 ползи от оцета, за които не подозираме

30435
10 ползи от оцета, за които не подозираме
Снимка: iStock/Guliver

Първото нещо, за което се сетите, като чуете думата “оцет” е салата. Но тази здравословна подправка има много други чудодейни ползи. Ето някои от тях.
БЯЛ ОЦЕТ

Белият оцет е от тези продукти, които трябва да присъстват във всяко домакинство. Освен че е полезен в кухнята, може да се използва успешно за козметични и почистващи цели.

1. Унищожава плевелите

Белият оцет успешно се бори с всякакви градински плевели и спира разпространението им. Пръскайте директно листата на растенията.

2. За копринена коса

Ако искате косата ви да е лъскава и мека, смесете бял оцет и вода в съотношение 1:2. Впръскайте в косата, оставете за 10 минути и изплакнете.

3. Неутрализира цигарения дим

За да неутрализирате цигарения дим, изсипете малко оцет в купа и я поставете на място в стаята, където искате да се елиминират неприятните миризми.

4. Удължава трайността на лака за нокти

Преди да нанесете първия слой лак за нокти, потопете ноктите си в половин чаша бял оцет за около 10 минути. Ще видите, че лакът ще е много по-траен.

5. Банята ви ще свети

Оцетът притежава избелващи и антибактериални свойства. Разредете оцет във вода в съотношение 1:2 и впръскайте на местата, които искате да почистите. Ще светят като никога досега.

6. Премахва петна от килими и пода

Ако искате да отстраните петна от пода, смесете 1 чаша бял оцет в 2 литра топла вода. За килима нанесете малко оцет директно на замърсеното място и добавете малко препарат за почистване. Оставете го да изсъхне и търкайте с четка, докато петното изчезне.

7. Премахва петната от пот

Напръскайте обилно количество бял оцет на замърсените места на дрехата и оставете за 10 минути, после изплакнете. Любимата ви риза ще е като нова.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Митове и реалност колко помага ябълковият оцет за здравето ни

Ябълковият оцет е един от най-популярните природни продукти за здраве и се твърди, че може да прави почти всичко, включително дезинфекц...

Освен като чудесен дресинг за салатата, ябълковият оцет може да се използва и в процедурите ви за разкрасяване. За да избегнете алергични реакции, е много важно да го разреждате с вода. Използвайте го винаги през нощта, защото, за да избегнете контакта със слънцето, което води до петна на кожата.

1. Премахва старческите петна

Ябълковият оцет елиминира мъртвите клетки и прави кожата свежа и млада. Разредете 1 супена лъжица ябълков оцет в половин чаша вода и нанесете на кожата с памучен тампон. Оставете за 30 минути.

2. Унищожава акне и пъпки

Ябълковият оцет премахва прекалената мазнина от лицето, предотвратява инфекциите, лекува пост-акне петната, отпушва порите и помага на кожата да диша свободно. 

Как сами да си направим ябълков оцет

Нaтурaлният ябълкoв oцeт имa рeдицa пoлeзни cвoйcтвa. Aкo иcкaтe дa cтe cигурни зa кaчecтвaтa му, нaй-дoбрe гo пригoтвeтe в дoмaшни уcл...

3. Отстранява пърхота

Ябълковият оцет прави чудеса с пърхота. Смесете четвърт чаша оцет в четвърт чаша вода и впръскайте в косата и скалпа, след това увийте главата си с кърпа за около 15 минути. След това изплакнете. Може да добавите малко ябълков оцет и към любимия си шампоан.

Важно:

*никога не нанасяйте чист оцет - винаги го разреждайте с вода
*преди да го използвате разбъркайте добре
*преди да го нанесете на лицето, проверете дали ще предизвика алергична реакция. Нанесете малко съдържание на ръката си, оставете го за няколко минути и, ако нищо не се промени, може да го нанасяте на лицето
*помнете, че всички процедури с оцет трябва да се правят през нощта, за да се избегне слънчевия контакт, който причинява наранявания на кожата.  

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com