100% са шансовете за оцеляване при ухапване от пепелянка, ако се действа бързо

46444
100% са шансовете за оцеляване при ухапване от пепелянка, ако се действа бързо
Снимка: Pixabay

Почти 100% са шансовете за оцеляване при ухапване от пепелянка. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Георги Еленски, ветеринар и собственик на колекция от екзотични животни. Той отбеляза, че изключително важно е човек да не изпадне в паника ако бъде ухапан от змия. „Хубаво е все пак да се реагира на време, тоест - от 30 минути до 1 час, ако човек ще се движи на бавен ход, или да се намери транспортно средство, с което да бъде закаран до средна или голяма болница. Тоест, ако бъдете ухапани от този вид змия, имате средно 2 – 3 часа за реакция и така пациентът да бъде спасен“, каза още д-р Еленски.

Той добави, че лечението при ухапване от змия се извършва с противозмийски серум, за направата на който се използва отрова. „За пълното възстановяване на човек след ухапване е необходим поне едноседмичен престой в болница“, добави д-р Еленски. Той коментира, че като цяло дори ухапан от друг вид змия, човек има шанс да оцелее. „Например дори при ухапване от силно отровния тайпан, то човек има шанс за оцелее. Всъщност отровата на тази змия е много отровна, но там не е хемоцитотоксин, няма оток и болка, а директно се блокира центъра на дишането – централната нервна система спира да изпраща импулси към белия дроб и дишането спира. Но дори при толкова силна отрова едно 15 кг дете би починало за от 8 до 10 минути, а възрастния човек за 30 минути до час – два, защото неговото тегло е по-голямо“, отбеляза д-р Еленски.

Бездомно куче спаси дете от отровна змия

Бездомно куче спаси дете от пепелянка във Велико Търново. В събота следобед възрастна жена излязла с внучето си до близкия магазин в ...

Той коментира, че за да може отровата да порази централната нервна система и дишането да спре, то е необходимо отровата да премине няколко пъти през сърдечния мускул, през тъканите, за да може да стигне до мозъка. „Тоест при ухапване от тайпан или черна мамба при възрастен човек, времето за реакция е 20 минути. А в рамките на тях, ухапаният трябва да бъде поставен командно дишане, а серумът да бъде поставен венозно-капково, а не мускулно, тъй като симптомите се развиват страшно бързо, а това прави шансовете за оцеляване минимални“, подчерта д-р Еленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com