11 признака за увреждане на черния дроб

108528
11 признака за увреждане на черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Увреждането в черния дроб, повлиява неблагоприятно над функциите на много други органи в тялото. Такова, може да е предизвикано от много неща, както от токсини, наследственост, така и да е признак за дългосрочно заболяване.

Черният дроб е отговорен за подпомагане храносмилането, усвояване на хранителни вещества и освобождаване на вредните такива. Това е ясен признак, че без него не можем да оцеляваме.

Предлагаме ви 11 признака, които говорят за увреждане на черния дроб.

Симптомите за увреждане на черния дроб

1. Подут корем

Пациентите с диабет, често развиват цироза, причинявайки асцит. Асцит е излишък от течност в коремната кухина. Въпреки факта, че много заболявания могат да причинят асцит, повечето случаи са свързани с цироза.

2. Жълтеница

Когато кожата и очите пожълтяват, това е сигнал за увреждане на черния дроб. Жълтеница се появява, когато черният дроб не може да елиминира жлъчния пигмент, известен като билирубин.

3. Болки в корема

Болката в горната и долната дясна част на корема е друг признак за чернодробни проблеми. Болката се описва като пробождане или пулсиране.

4. Промени в урината

Излишъкът от билирубин е страничен продукт. Той се елиминира от жлъчката, чрез урината и може да причини тъмна урина. Ако имате често тъмно жълта, кафява или мътна урина, определено трябва да посетите лекар.

5. Раздразнена кожа

Всеки трети българин не знае къде се намира черният дроб в човешкото тяло

Всеки 5-ти българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване "Запознатос...

Увреждането на черния дроб може да причини силен сърбеж по кожата. Заболяването на черния дроб, също може да причини промени в цвета на кожата. Така при пациентите с чернодробно заболяване, често се наблюдават червеникави ръце и крака, тъмни или светли петна по кожата.

6. Стомашни проблеми

Увреждането на черния дроб, оказва влияние и върху работата на червата. Повечето хора се страдат от запек, симптоми свързани със синдрома на раздразненото черво и промяна в цвета и консистенция на изпражненията

7. Повръщане

Черният дроб играе важна роля в храносмилането. При хората с увреден такъв, често се появяват проблеми с храносмилането. Такива се изразяват в киселинен рефлукс, диспепсия и дори повръщане. Повръщането, без видима причина и други симптоми е един от най-големите признаци, че черният дроб не функционира правилно.

Кое уврежда черния дроб и как да се пазим?

Повечето хора рядко се замислят за състоянието на черния си дроб, дори когато всеки ден ядат мазни бързи закуски или поливат вечерята о...

8. Загуба на апетит

Заболяването на черния дроб обикновено прогресира и ако не се лекува за дълъг период от време, може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще. Такива са от липса на апетит, до бърза и драстична загуба на тегло.

9. Задържане на течности

Чернодробните заболявания причиняват проблеми с кръвообращението в краката. Това се обяснява с факта, че черният дроб не може да произвежда и разпределя протеини, в резултат на гравитацията. По този начин течност се задържа в ходилата.

10. Хронична преумора

Домашен сироп елиминира мазнините за дни

Този сироп ще ви помогне да елиминирате мазнините и излишната вода от организма, а освен това ще ускори оросяването на мозъка, подобряв...

Ако не се вземе под внимание чернодробната болест може да се превърне в чернодробна недостатъчност. В този етап може да се появят мускулна слабост, хронична умора и загуба на памет. Според изследователите постоянното изтощение и умората могат да бъдат сигурен симптом за увреждане на черния дроб.

11. Жълти кръгове под очите

Отдавна е известно, че състоянието на кожата на лицето може да е показател за здравословното състояние в целия организъм. Така, постоянната поява на обриви и промени в цвета на кожата може да е сигнал за заболяване.

Жълтият тен, често показва неизправност в жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса. Това се наблюдава при пациенти с хепатит.

Появата на жълти кръгове под очите често показва развитието на патологии в черния дроб и жлъчния мехур.

Ето с кои природни дарове можем да победим безсънието!

Учени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха продуктите, които предизвикват безсъние, съобщи MedicalXpr...

Черният дроб, е основният филтър в организма, почиства от токсини и продукти на разпад. Патологичните процеси водят до нарушаване на основната - почистваща - функция на този орган. Последицата от това е натрупване на вредни вещества се отразява в тена.

Нарушенията на черния дроб водят до нарушения на ензимните и метаболитни процеси. Това се изразява в нарушение на метаболизма на билирубина.

Неизправностите в черния дроб и жлъчния мехур се проявяват като нарушения на стомашно-чревния тракт.

Лекар може да постави точна диагноза, след задълбочен медицински преглед. Такъв включва ултразвуково изследване и кръвни тестове на черния дроб и жлъчния мехур.

Следователно посещението при лекар е задължителна точка от програмата и превантивна мярка, срещу катастрофални последици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com