14 храни, които прочистват идеално черния дроб

42958
14 храни, които прочистват идеално черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Всички токсични вещества, постъпващи в тялото ни, се отлагат в черния дроб. Неговата задача е да неутрализира алергените и токсините, а нашата е да му помогнем в прочистването. Това е лесно за изпълнение. Достатъчно е само да включите в менюто си здравословни храни.

Симптоми като подуване на корема, разстроен стомах след хранене, чести инфекции, тъмни кръгове под очите, кожни проблеми, болка в дясната страна могат да показват, че черният дроб не се справя напълно добре със своите задължения. Но преди да си поставите диагноза и още повече да проведете лечение, определено трябва да се консултирате с лекар.

Предлагаме ви списък с правилните храни за здрав черен дроб. Но при наличието на заболяване, трябва да се консултирате с лекар.

1. Зелен чай

В листата на зеления чай се съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото в цитрусовите плодове, повече каротин от този в морковите и голямо количество витамин Е. 

2. Грейпфрут

Всъщност нито един детокс не минава без цитрусови плодове. Тъй като тези плодове са с ниско съдържание на калории и изобилстват от витамин С и органични киселини, те помагат на черния дроб да се изчисти от всички токсини. В грейпфрута полезните вещества се съдържат в по-големи количества.

3. Куркума

Куркумата изобилства от редки етерични масла, витамини и минерали. Нейната активна съставка куркумин задейства регенеративните процеси в черния дроб, възстановява увредените клетки и премахва излишния холестерол. Едновременно с това тя насърчава производството на жлъчка и прочиства токсините. 

4. Круши

Знаете ли колко здравословни вещества се съдържат в сладкия плод, познат ни от детството? Повярвайте те са наистина много! На биохимично ниво тези микроелементи насърчават метаболизма и изхвърлянето на токсините.  

5. Зехтин

До две чаени лъжички зехтин на ден се отразят благоприятно на всички органи и системи в тялото ни. Студено пресованото растително масло (между другото, не само зехтин, но и царевично, слънчогледово или ленено масло) съдържа мастни киселини, витамин Е, калий, калций, натрий, фосфор, желязо и много други съединения, които понижават нивата на холестерола. Зехтинът е холеретично средство и предотвратява затлъстяването, прочиствайки тялото от токсини. 

6. Цвекло и моркови

Настържете цвекло и моркови, добавете към тях капка лимонов сок и чаена лъжичка зехтин и ще получите витаминозна салата, която е полезна за черния дроб. Цвеклото и морковите са богати не само на минерали и фибри, но и на бета-каротин - вещество, което се бори със свободните радикали, помагайки да се елиминират ефектите на електромагнитното лъчение и интоксикацията от отравяне. 

7. Зеленолистни зеленчуци

По-правилно би било да се каже, че растенията, които са източници на хлорофил, са полезни за черния дроб: магданоз и спанак, пшенични, овесени и ечемичени кълнове, броколи. Хлорофилът е зелен пигмент, естествен стимулатор на храносмилателната и сърдечно-съдовата система, спомага за елиминирането на токсините и естественото прочистване на черния дроб. Най-лесният начин да въведете пресни билки в ежедневната диета е да прибавите около 50 грама от тях към консумираните ястия.

8. Тиква

Тиквата има силно диуретично и жлъчегонно действие, което означава, че лесно се справя с елиминирането на вредни вещества от организма. Тя се препоръчва се на тези, които страдат от цироза или хепатит. Но е забранена за диабетици и пациенти със стомашно-чревни заболявания.

Най-важните симптоми, които подсказват за проблеми с черния дроб

Вcички знaят кaквo e имунитeт. Oцeнявaмe гo нaй-вeчe в ceзoнитe нa нacтинки и грип. Нo мaлкo хoрa знaят, чe чeрният дрoб e “дяcнa...

9. Авокадо

В химичния състав на авокадото има съединения, които активират работата на глутатиона, което от своя страна облекчава тялото при интоксикация. Останалите компоненти в него като омега-6 киселини, протеини, минерали и витамини, възстановяват черния дроб след инфекции.

10. Шипка

В плодовете на шипката се съдържат аскорбинова киселина, фитонциди, минерали и етерични масла. Те улесняват освобождаване на токсини и вредни вещества от кръвта, облекчават възпалението, укрепват имунитета и насищат организма с полезни биологични съединения. Приемайте шипка под формата на отвара или инфузия.

11. Диня

12 храни, които са ОТРОВА за черния дроб

Заболяванията на черния дроб и жлъчката са често срещани. Някои от причинителите на тези заболявания са екологични проблеми, лекарства ...

Сладката и сочна диня е не само отличен десерт, но и естествен профилактичен агент за функционирането на кръвотворните органи и жлезите с вътрешна секреция. 

12. Арония

И червената, и черната арония се считат за естествен хепатопротектор - средство, което има благоприятен ефект върху чернодробната функция.

13. Зеле

Зелето абсорбира вредните вещества, прочиствайки не само черния дроб, но и храносмилателния тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com