2 чаши вино на ден - учени разкриха какво ще се случи с мозъка ви

43658
2 чаши вино на ден - учени разкриха какво ще се случи с мозъка ви
Снимка: Getty images

Много специалисти по здравословно хранене препоръчват консумацията на малко количество червено вино всеки ден. Но дори две чаши на ден са достатъчни, за да намалят наполовина броя на клетките, произвеждани от мозъка.

2 вино на ден и влиянието им върху мозъка

Умерената консумация на този вид алкохол, която някои учени смятат за един от ефективните методи за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, всъщност е опасност за човешкото здраве. Две чаши винена напитка на ден намаляват производството на мозъчни клетки на възрастни с 40-50%. В дългосрочен план това заплашва с увреждане на паметта, както установиха учени от университета Rutgers в САЩ. Според тях има много тънка граница между умереното пиене и злоупотребата с алкохол.

Учени: Това е най-доброто вино за диабетиците

„Умереното пиене бързо може да се превърне в злоупотреба с алкохол, без човек дори да го забележи“, казва авторът на изследването Меган Андерсън.

Д-р Андерсън доказа това, изграждайки човешки модел на злоупотреба с алкохол. За целта той е използвал лабораторни плъхове. Оказа се, че дори допустимото ниво на алкохол в кръвта от 0,08% за американските шофьори при плъховете вече има отрицателен ефект върху производството на мозъчни клетки. Това ниво на алкохола не е повлияло на двигателните умения. Но броят на нервните клетки в хипокампуса на мозъка на плъховете е намалял с 40%. И това може да има отрицателни дългосрочни ефекти върху мозъка на възрастните, тъй като новите клетки комуникират с други неврони, за да регулират здравето на мозъка.

Само едно алкохолно питие на ден вече увеличава риска от рак на устната кухина, заболяване на венците и сърдечно-съдови заболявания. Това заключение направиха учени от Нюйоркския университет.

 

Американски учени са получили нова информация, която може обърне хода на дебата за това дали умереното пиене е добро или лошо за здравето. Според тях само едно алкохолно питие на ден вече увеличава риска от заболяване на венците, рак на устната кухина, както и от заболявания на сърдечно-съдовата система. Има достатъчно доказателства, че алкохолните напитки, когато се консумират в умерени количества, са полезни за сърцето и други аспекти на здравето. Ново проучване обаче показва, че някои бактерии в алкохола носят рискове. 

Учените са открили, че хората, които консумират една или повече алкохолни напитки дневно, имат по-високи нива на вредни орални бактерии от тези, които се въздържат от алкохол. В допълнение, пиещите имат по-малко полезни чревни бактерии, които са предназначени да се борят с вредните щамове. Проучването предполага, че промяната на баланса на бактериите в устата теоретично може да предотврати определени здравословни проблеми, свързани с алкохола, като отслабена имунна система и тумори.

Още: Учени разкриха какво се случва с жените, които пият по 2 чаши вино на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com