3 доказани метода за отпускане на схванатия врат

29882
3 доказани метода за отпускане на схванатия врат
Снимка: iStock/Guliver

Схванатият врат е проблем, с който всеки от нас се сблъсква рано или късно. Причините за схващането могат да са най-различни. Стоене на силно течение, прекомерно физическо натоварване, травма – това са все фактори, можещи да доведат до схващане на врата. Във всеки случай чувството е неприятно, а болката може да наруши сериозно нашата трудоспособност.

Кои са доказаните методи за отпускане на схванатия врат?

5 тайни трика, с които ще забравите за болките в гърба

Милиони хора по света сега са по-малко физически активни, отколкото преди пандемията. Работата от вкъщи ни направи ненужна сутрешната р...

Най-напред можете да опитате да облекчите болката с топъл компрес. Загрейте 100-150 мл ракия и напоете с нея парче плат. Наложете с компреса болното място и останете така, докато кърпата се охлади. Опитайте да направите компреса 2-3 пъти на ден и до вечерта болката ще изчезне.

Макар и ефикасен обаче, този методът не е функционален във всяка ситуация. Миризмата на ракия не се нрави на всеки, а е и доста силна. Ако ви предстои излизане навън, не е особено уместно да прилагате метода.

Втори вариант е да си направите пиперливо олио. За целта поставете в чашка 1 ч.л. чили на люспи и залейте с 2 пръста слънчогледово олио или зехтин. Оставете сместа да постои така 1-2 часа. Използвайте олиото, за да масажирате схванатото място. То има сгряващо въздействие и противовъзпалителен ефект. Насърчава притока на кръв в проблемата зона от тялото и стимулира по-бързото справяне със схващането.  Може да го прилагате до 2 пъти на ден. Преди да приложите олиото за пръв път, го тествайте върху малък участък от кожата си. В случай че изпитате неприятно усещане, не го прилагайте изобщо. Не прекалявайте и с количеството на чилито, за да не предизвикате изгаряне на кожата си.

Като най-бърз и особено ефикасен метод за отпускане на схващането във врата е една лесна манипулация. За да я изпълните, най-напред трябва да установите къде точно ви боли и рязко да натиснете болезнената точка с ръката от страната, където изпитвате дискомфорт. Например, ако ви боли от лявата страна на врата, действайте с лява ръка. Укажете натиск върху схванатата зоната, след това завъртете глава на страната, която ви е безболезнена. Останете така не повече от единадесет секунди и отпуснете. За да има ефект, упражнението трябва да се изпълни десет пъти. Тази манипулация спомага за отнемане на напрежението и действа отпускащо.

Ефектът от CBD маслото за намаляване на болките в ставите

Страдате ли често от болки в ставите? Това може да е показателен знак, че имате ревматоиден артрит. Много хора приемат различни болкоус...

Схващането на врата не бива да се подценява. Ако болката е силна и не отшумява, потърсете физиотерапевт, хиропрактор или друг медицински специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com