3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

30874
3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Вашата щитовидна жлеза е на мястото на водача, когато става въпрос за това колко бързо или бавно работи вашият метаболизъм - и останалата част от тялото ви. И жлезата може да натисне спирачките и да забави скоростта. За много жени това забавяне се случва точно сега. Причината, казва д-р Ричард Шеймс, автор на Thyroid Mind Power: Някои навици през лятото имат изненадващо негативен ефект върху жлезата.

Още: Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

„Обичайно е жените да изпитват леки симптоми от щитовидната жлеза като умора, непоносимост към топлина, раздразнителност, наддаване на тегло или замъгляване на съзнането“, отбелязва д-р Шеймс. Той добавя, че много жени, които посещават лекар, се радват на добро здраве и остават без лечение, тъй като не всички тестове са точни. За да ви помогнем да избегнете този здравен капан, помолихме експертите да идентифицират най-добрите летни сапьори – и простите герои, които могат да оптимизират вашето здраве.

Смяна на водата

Когато температурите се повишат, следва увеличено потребление на вода. Но колкото повече вода пием, толкова повече флуорид приемаме. Проблемът: Изследванията показват, че флуоридът спира тялото да абсорбира и използва йод – минерал, който е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза.

„Вашето тяло просто не може да произвежда хормони на щитовидната жлеза без йод“, казва Сара Готфрид, доктор по медицина, автор на Диетата за нулиране на хормоните. „Жизненоважно е.“ Тъй като нивата на флуорид в тялото се повишават, запасите от йод спадат и щитовидната жлеза се забавя. За да избегнете това, д-р Шеймс съветва да използваме минерална, изворна или трапезна вода - тези продукти съдържат само следи от флуорид.

Някои видове морски дарове

Прясната риба е една от най-здравословните основни храни през лятото, но някои от нашите любими риби са с високо съдържание на живак. „Живакът е тежък метал, който се натрупва в щитовидната жлеза, пречи на минералите, ключови за производството на хормони на щитовидната жлеза“, отбелязва д-р Готфрид. „Живакът може също така да предизвика автоимунен отговор, водещ директно до хипотироидно състояние .“ Но вместо да се откажете от морските дарове, тя съветва да сведете консумацията до 2 или 3 порции седмично и да изберете видове с ниско съдържание на живак като скариди, миди и сьомга. Те са богати на йод, както и на селен, друг минерал, който е от съществено значение за работата на щитовидната жлеза.

Слънчеви бани без SPF

От десетилетия ни предупреждават да нанасяме слънцезащитни продукти, преди да излезем на слънце. Защо това е лош съвет, когато става въпрос за щитовидната жлеза: „Хормонът на щитовидната жлеза не функционира, освен ако няма молекула витамин D точно там с него“, казва д-р Шеймс. Всъщност проучванията показват, че до 72 процента от хората с нарушения на щитовидната жлеза имат дефицит на вит. D - и най-добрият начин да си набавите е да се излежавате на слънце.

Още: Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Тялото произвежда повече от 10 000 IU с минимално излагане на UV светлина - и тази доза е повече от достатъчна, за да осигури здравето на щитовидната жлеза. Плюс това, отбелязва д-р Готфрид, „След като получите достатъчно витамин D , тялото ви спира да произвежда. Това не се случва, когато получавате витамин D от хапче.“ Тя предлага пълно излагане на обедно слънце за 15 минути, след което нанасяне на широкоспектърен SPF 30.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com