3 съвета за здравословна и качествена вечеря

6755
3 съвета за здравословна и качествена вечеря
Снимка: iStock/Guliver

За да поддържате здравето си добро дълго време, трябва да се храните правилно. Многобройни заболявания могат да бъдат избегнати, като се спазват няколко прости правила за хранене вечер. Пренебрегването им може да доведе до развитието на различни патологични процеси в организма.

Основни правила за здравословна вечеря:

В тези часове е най-подходящо да закусваме и вечеряме

Хората, които се опитват да отслабнат, трябва да закусват късно и да вечерят рано, твърдят учени от Университета в Съри, Югоизточна Анг...

Основните фактори, които определят качеството на вечерята, са количеството храна, качественият й състав и времето на хранене.

Правило 1 на здравословна вечеря - по-малко храна - по-добър сън

От трите основни хранения вечерята трябва да бъде най-малко обилна и тежка. Прекомерната ситост провокира подуване на корема и увеличаване на налягането върху органите на стомашно-чревния тракт и те от своя страна започват да работят по-усилено, в резултат на което мозъкът се активира и не може да се отпусне. След това безсънието е гарантирано.

Продължителните вечерни хранения в големи количества причиняват повторно производство на инсулин, в резултат на което клетките му се изчерпват преждевременно и увеличават шансовете за развитие на диабет. Многото храна за вечеря води до аномалии в черния дроб, производство на постно липопротеини, високи нива на холестерол и може да причини артериосклероза.

Как да вечеряме правилно, за да не напълнеем

Какво трябва да консумираме за вечеря, за да не се отразява на фигурата ни? Този въпрос си задават голяма част от хората. Някои дори съ...

Правило 2 на здравословна вечеря - Вегетарианска храна - профилактика на рака

Когато ядете вечер, по-добре е да се откажете от месото и да сведете до минимум приема на мазнини и протеини, като се даде предпочитание на въглехидратите. Излишните мазнини причиняват интензивно увеличаване на количеството липиди в кръвта. Тези, които ядат вегетарианска храна за вечеря, имат два до три пъти по-малко липиди от тези, които ядат месо от други източници на протеин. За страдащите от безсъние храната, богата на въглехидрати, е полезна и с това, че предизвиква производството на серотонин, който засяга нервната система като успокоително. Тоест при такава вечерна диета лягането ще бъде много по-удобно и лесно.

Правило 3 за здравословна вечеря - Колкото по-рано се храните, толкова по-малко камъни в бъбреците се образуват

Експертите смятат, че ранната вечеря е най-добрата мярка за профилактика на уролитиазата. Колкото по-рано ядете вечер, толкова по-малко вероятно е да получите камъни. Работата е там, че калцият се разгражда най-интензивно в рамките на четири до пет часа след хранене и през този период е необходимо човек да е буден. Следователно, при късна вечеря по време на активно разделяне, човек вече спи и отстраняването на отпадъчните продукти е трудно. В резултат на това урината застоява, не може да напусне тялото навреме, концентрацията на калций се увеличава и се образуват кристалите му. Така лесно се образуват камъни. За да избегнете подобна неприятност, най-добре е да вечеряте около 18 часа. Възможно е малко по-късно, но не по-късно от 8.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com