4 неща, които НЕ трябва да правите преди лягане - те водят до безсъние

9078
4 неща, които НЕ трябва да правите преди лягане - те водят до безсъние
Снимка: iStock/Guliver

Безсънието често се причинява от навици, които трябва да се изоставят още следобед. Немски учени, цитирани от изданието Focus.de, споделят, че има 4 неща, които не трябва да правите преди лягане - спортуване, пиене на алкохол, консумация на мазни храни и употреба на устройства, излъчващи синя светлина.

4 неща, които не трябва да правите преди лягане

По-добре е да не спортувате в краткото време преди лягане. Интервалът между физическата активност и съня трябва да бъде няколко часа. 

6 храни, които затоплят тялото и борят безсънието

Можете да пиете кефир преди лягане. Но други продукти трябва да се избягват. Пикантните храни са сред тях. Последните стимулират кръвообращението и следователно пречат на съня.

"Освен това, ако искате да спите добре, избягвайте да пиете алкохол вечер. Алкохолът прави съня накъсан и не дълбок", подчертават експертите.

„Освен това, преди да си легнете, приберете лаптопи, таблети и смартфони. Синкавата светлина от устройствата нарушава вътрешния часовник на тялото. Светлината намалява освобождаването на хормона на съня мелатонин. Затова е по-добре да спрете да гледате телевизия преди лягане “, препоръчват лекарите.

Спрете да използвате устройства, които излъчват синя светлина 2-3 часа преди лягане. Синята светлина се излъчва от електронни устройства като мобилни телефони, таблети и компютри, както и от LED лампи. Много устройства имат филтър за синя светлина, който можете да активирате през нощта. Можете също така да закупите очила, блокиращи синя светлина, и да ги носите, докато използвате електронни устройства.

Съвети как да се справите с безсънието

Безсънието може да повлияе не само на настроението ви, но и на здравето ви.

Създайте редовен график с определени часове за сън и събуждане. Това ще ви помогне да заспите и да си починете добре, докато спите.

Уверете се, че стаята, в която спите, е хладна, тъмна и тиха. Леглото, възглавницата и одеялото трябва да са удобни за вас.

Ако имате домашни любимци и те са активни през нощта, не ги оставяйте да спят в леглото ви. Изведете домашни любимци от спалнята. По този начин те няма да ви притесняват, докато спите.

Избягвайте ярко осветление и стимулиращи дейности, като например интензивни упражнения или решаване на сложни проблеми, свързани с работата. Преди да си легнете, опитайте се да се придържате към същите успокояващи и релаксиращи процедури. Можете да вземете горещ душ или вана, да пишете в дневник, да четете, да правите леко разтягане или да правите йога.

Как да заспим бързо: 3 начина, които наистина помагат при безсъние

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com