4 причини за силен косопад

9680
4 причини за силен косопад
Снимка: iStock

Проблемът с косопада тревожи не само жените, но и мъжете.

"Но същевременно с това дори и при загубата на значителна част от косата, хората не бързат да посещават лекари, а се опитват да решат проблема сами. Мажат се с билкови настойки, пият хранителни добавки, правят масаж на главата. Но всичко това е безполезно, ако не се установи истинската причина за проблема", споделя руският трихолог д-р Николай Угронов .

Той допълва, че в основата на проблема може да не е непременно дефицит на витамини или „лоша“ наследственост.

4 хранителни навика, които водят до косопад

Причини за обилен косопад

Ако загубата на коса не е започнала след бременност и раждане, скорошно сериозно заболяване или внезапна загуба на тегло, тогава причината за проблема най-вероятно е:

  • Силен стрес, липса на сън. Конфликтите, тревогите, страданието и безсънието могат наистина да ви лишат от радостта от живота. За да възстановите косата си, първо трябва да се научите как правилно да изпитвате емоции и да се справяте със стреса. В противен случай от процедурите и хранителните добавки няма да има полза, според експерта.
  • Некачествена храна. Липсата на хранителни вещества винаги се проявява чрез влошаване на външния вид: лющене на кожата, лошо функциониране на мастните и потните жлези, загуба на блясък на косата и др.
  • Липса на витамини. С втората причина често се открива дефицит на много ценни витамини и минерали. На първо място, желязо, цинк, витамин А, С. За да премахнете дефицита, ще трябва да приемате специални лекарства, които лекарят ще предпише след получаване на резултатите от подробен кръвен тест.

Лекарят споделя, че хормонални промени са друг провокатор на коментирания проблем. Вероятно най-тежкият случай е промяна в нормалните хормонални нива. Най-често това се случва в пубертета, по време на бременност, преди и по време на менструация, по време на менопауза, по време на прием на хормонални контрацептиви и други лекарства. Може да има и други причини.

"Що се отнася до бременността, най-често се случва обратното: косата става по-дебела и по-красива. Не на последно място поради повишаването на нивото на женските хормони. Но в края на бременността този „ефект“ често изчезва и мъртвите косми, които не са паднали по-рано (които са били задържани в кожата благодарение на естрогена), веднага започват да падат. Това не е оплешивяване, скоро (когато всички мъртви косми паднат) процесът ще приключи и всичко ще си дойде на мястото", казва експертът.

 Във всички останали случаи причината за засиления косопад е повишаването на мъжкия хормон тестостерон. Това често се проявява чрез нередовна менструация, акне, себорея, галакторея и безплодие. Тази ситуация изисква корекция, така че няма как да се направи без опитен ендокринолог, според трихолога.

Още: Експерт: Тези съставки в шампоана водят до косопад

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com