X
 
 

40% от населението в света е засегнато от алергии

1310 0
40% от населението в света е засегнато от алергии
Снимка: iStock/Guliver
8 юли е определен като Световен ден за борба с алергиите. Инициативата дава началото си през 2005 г. по идея на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им, съобщи Център за здраве и право.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари и много други.

Как стресът уврежда сърцето

"В момента, в който поради възрастта започне да отпада функцията на женските полови хормони, отпада защитата върху сърцето и тогава жен...

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 и 40% от населението е засегнато от проблема. През последните 20 години честотата им се е удвоила, отчитат експертите.

Според официалната статистика около 300 милиона души по света страдат от бронхиална астма, а трима от всеки 10 души имат оплаквания, свързани с алергия. У нас от сенна хрема страдат около 700 000 души. В Европа пациентите с хронични алергии са 150 милиона. В България всеки трети има проблем, а очакванията са през 2025 година алергиите да засегнат 50% от населението.

Дали е възможно алергичният ринит да премине в астма може да прочетете в материала ТУК, а кои групи хора са най-уязвими от полените в статията ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители