Кои групи хора са най-уязвими от полените?

1998
Кои групи хора са най-уязвими от полените?
Снимка: БГНЕС

През последните дни случаите на поленови алергии зачестяват. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян алергологът д-р Мони Турналиев. Пролетта тази година е суха, не вали дъжд, ветровито е и вече има голям цъфтеж на дрян, бреза, леска, което води и до зачестили оплакванията от поленови алергии, поясни той.

По думите му, най-уязвими от полените и цъфтежа са хората на възраст от 15 до 40 – 50 години. Над 50 години полинозата обикновено утихва и се усеща по-слабо, но младите хора имат голям проблем в пролетния сезон, категоричен е д-р Турналиев. Той отбеляза, че в този сезон се обострят хроничните бронхити заради температурните разлики – сутрин е студено, на обяд е топло.

Езикът разкрива безброй болести - от алергии до сифилис

Симптомите на едно заболяване се проявяват по различни начини, но това, което вероятно не знаете, е, че можете да видите първите призна...

„Има запрашеност, защото през зимата улиците са опесъчвани, което не е правилно, тъй като трябва да се третират с химикали. Това води до механично замърсяване от фини прахови частици. В Смолянска област хората масово се отопляват с твърдо гориво и това също оказва вредно въздействие върху дихателната система. Важно е да се знае, че атмосферното налягане пада през пролетта и има по-висока склонност към мъгли, пушекът стои в ниските частни на жилищните райони и това замърсява въздуха допълнително. Всички тези фактори влияят допълнително на хората с хронични бронхити, астма, с хронична обструкция на белодробна болест и всички те страдат в пролетните сезон, който е тежък за хора с проблеми с дихателната система“, обясни д-р Турналиев.

Всички хора, страдащи от алергии, трябва да провеждат лечение назначено от алерголог, да се наблюдават и да не се самолекуват, подчерта специалистът. Той уточни, че не трябва да се пият антибиотици, тъй като при започване на кашлицата, голяма част от тях веднага вземат антибиотик, което е абсолютно недопустимо, тъй като алергията не се лекува с антибиотик.

Някои лекари правят грешка и също изписват антибиотик, въпреки че хората нямат температура и други признаци за инфекции. Това е неправилно поведение. Трябва да се прецени точно какъв е проблемът. Хората с доказана полиноза, в сухите и ветровити дни трябва да стоят на затворени прозорци и врати в къщи, но не и на климатици. Полинозата обаче засяга икономически активната възраст това е трудно осъществимо и проблемът става по-тежък“, посочи д-р Турналиев.

Той допълни, че това състояние се лекува с алерген. Специалистите масово предупреждават, че е добре хората да се тестуват през ноември и декември, за да се установи, кои са подходящи за лечение с алерген, защото се оказва, че не на всички може да се прилага такова лечение, а само на 20 – 30 % от хората с полиноза.

Безплатни тестове за алергии в Стара Загора

Безплатните тестове ще се проведат на 12 и 13 тноември от 9:30 до 12:30 часа в кабинет N 12 на диагностично-консултативния блок на Клин...

„То е много ефективно и добро, но повечето хора не правят тестване и 2-3 месеца през пролетта имат проблеми. Има различни терапии, които се прилагат след като си уточнят алергените. Може да се лекува с имунотерапия, има и препарати, които се вземат под формата на капки, но всичко трябва да се уточни и консултира с алерголог и да не се прибягва до самолечение“, каза още д-р Турналиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com