5 храни с безспорна полза за здравето ти

7633
5 храни с безспорна полза за здравето ти
Снимка: iStock/Guliver

Няма човек, който да не е на ясно с отдавна утвърдените правила за по-дълъг и здравословен живот. Спортът, достатъчно сън, избягването на стресовите ситуации и други. Но в никакъв случай не бива да се забравя колко голямо значение има начина на хранене, както и това, което консумираме.

Предлагаме ви списък от 5 храни, които ще бъдат от голяма полза за вашето здраве и добрата форма!

1. Орехи

Чудесно е, когато благодарение на първото си за деня хранене - закуската - имаш възможност да прибавиш още няколко годинки щастлив и пълноценен живот. И няма причина, да не правиш това по-често. Проучванията ясно показват, че когато ядеш ядки по-често, се намалява рискът от различни хронични заболявания, както и от поява на всевъзможни вирусни инфекции.

Ядките сдържат голямо количество хранителни вещества, които помагат срещу възпаленията в организма и предпазват сърцето. Фолиевата киселина, диетичните фибри, ненаситените мазнини, калций, калий, магнезий, витамин Е, антиоксиданти.... Това е само една малка част от списъка, който ще получиш при консумация на ядки.

Ако имаш притеснения относно по-високото съдържание на калории, тогава можеш да ограничиш дневния им прием до количество от  30 грама.

2. Мазни риби

Няма как да не сте чули за рибеното масло и ползата от него. Точно така, изключително полезно е за здравето ти, защото получаваш благодарение на него каротиноиди, а те подобряват значително функцията на мозъка.

Наистина е доказано, че омега-3 мастните киселини имат способността да удължават живота. Проведени са изследвания с 2600 американски граждани на около 74-годишна средна възраст. Те показват, че тези, които имат в организма си от омега-3 в по-високи нива /това се равнява седмично на две рибни ястия/, са склонни с 18% по-малко да развиват хронични заболявания и да получават физически или психически разстройства.

3. Пълнозърнести храни

Ако не проявяваш крайна непоносимост към глутен, пълнозърнестия хляб и подобните тестени изделия освен, че няма да ти навредят, но и ще ти помогнат да си удължиш живота. Този вид хляб има богато съдържание на полезни вещества, както и на витамините от групи Б, Е, диетични фибри, магнезий и много други.

4. Водорасли

Те имат високо съдържание на фукоидан и йод. Това е причината водораслите да могат да подобряват функциите на щитовидната жлеза и да се борят успешно с инфекциите и възпаленията в организма. 

Освен всичко това, калориите във водораслите са с ниско съдържание, но в същото време създават бързо усещането за ситост.

5. Пикантна храна

Не са никак малко изследванията, които са доказали, че това е един от сигурните начини човек да си осигури дълголетие.

Мащабното проучване с над 400 000 китайци е установило, че тези, които приемат поне 6-7 пъти седмично пикантна храна, имат занижен риск от смърт с 14%, сравнени с тези, които прибягват до люто едва веднъж седмично. Лютите чушки съдържат антиоксидантът "капсаицин", който понижава нивата на кръвната захар, помага за намаляването на теглото и в борбата срещу възпаленията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com