6 малко познати симптома на диабет, които всеки трябва да знае

39926
6 малко познати симптома на диабет, които всеки трябва да знае
Снимка: iStock

Много хора знаят, че диабетът може да причини повишена жажда. Но не при всички хора се появяват обичайните симптоми на това заболяване. Учени посочват малко познати симптоми, които също показват диабет, но често се пропускат.

6 малко познати симптома на диабет 

1. Сърбеж по кожата - когато нивата на кръвната захар се повишат, кожата става много суха и това провокира сърбеж. Ако пристъпите на необясними сърбежи се появят често, най-добре е да си направите кръвен тест, за да проверите нивата на глюкозата в кръвта.

2. Възпаление на кожата - най-честото кожно раздразнение, свързано с диабета, се появява на ръцете или краката. Диабетът засяга кръвообращението, като най-уязвими са крайниците.

Парче от този зеленчук на ден предпазва от диабет, високо кръвно и подагра

3. Пърхот - при диабет и висока кръвна захар тялото търси начини да се освободи от излишната глюкоза и стимулира уринирането. Поради интензивната загуба на течност състоянието на скалпа може да се влоши и да се появи много пърхот.

4. Хъркане - това е друг малко известен симптом, който може да показва диабет. При нарушена обмяна на глюкозата, което е характерно за диабета, се нарушават и механизмите за снабдяване на белите дробове с кислород.

5. Загуба на слуха - научните изследвания показват, че хората с висока кръвна захар са по-склонни да имат проблеми със слуха, отколкото тези, които нямат диабет, отбелязва изданието Healthline. Загубата на слуха при диабетици е свързана с влошаване на кръвоносните съдове.

Лекар разкри как дланите издават висока захар и диабет

6. Проблеми със зрението - с развитието на диабет е възможно да се появят зрителни проблеми като замъглено зрение. Тези признаци често не се разглеждат като маркери на диабет и се свързват с други фактори. Но дългосрочната висока кръвна захар допринася за увреждане на очите, което може да доведе до слепота.

„Такива симптоми често се пренебрегват или се свързват с други заболявания. Но ако забележите някоя от горните промени заедно с други, по-чести симптоми, непременно се свържете със специалист за преглед. Типичните признаци на диабета са жажда, изтръпване на ръцете или краката, необяснима загуба на тегло, често уриниране" , твърдят специалистите, цитирани от изданието.

Важно: Статията не замества консултацията с лекар! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com