6 ужасни неща, които могат да се случат, ако задържите кихането

2491
6 ужасни неща, които могат да се случат, ако задържите кихането
Снимка: iStock/Guliver

Смятате ли, че кихането на обществени места е признак на лош вкус? Напразно! Лекарите съветват да не се ограничавате, в противен случай това може да има сериозни последици за здравето.

Нараняване на гърлото

През 2018 г. британец си докара сериозни здравни проблеми при кихане и разкъса гърлото си. Звучи като детска история на ужасите. Но всъщност, когато затворим устата или носа си по време на кихане, налягането в дихателните пътища се увеличава от 5 до 20 пъти в сравнение с нормално кихане.

"Преди време здрав 34-годишен мъж беше докаран в спешното отделение с остър пристъп на одинофагия (болка, когато храната преминава през хранопровода) и промяна в гласа след силно кихане", пише в британското медицинско издание BMJ (British Medical Journal). Пациентът казал, че е почувствал щракане във врата си и известно подуване, след като се е опитал да спре кихането, като е стиснал носа си и е задържал устата си затворена. Рентгеновата снимка показа голямо натрупване на въздух в областта на шията пред трахеята, което се оказа резултат от разкъсване на фаринкса.

Още: Какъв проблем може да ни създаде постоянното кихане?

Спукани капиляри и петна по лицето

Кихането оказва силен натиск. Но тъй като ние не му даваме никакъв изход, това налягане се прехвърля към други части на тялото. В резултат на това, опитът да се сдържи кихането може да доведе до спукани капиляри в очите и носа.

"Може да има червено петно ​​върху очната ябълка или леко кървене от носа. Освен това, поради спукването на капилярите по лицето, то се покрива с червени петна", казва американският отоларинголог Джейсън Абрамовиц.

Разкъсване на тъпанчето

Когато налягането в носа се увеличи, то преминава през евстахиевите тръби към ушите. Затова истинска, макар и не толкова честа последица от сдържаното кихане е спукването на тъпанчето.

Като правило, без лечение, такова нараняване се лекува в рамките на няколко седмици, но понякога човек рискува да остане без слух.

Още: Мит или истина е, че кихането е заразно?

Инфекция на средното ухо

С помощта на кихането тялото ни изчиства носа и гърлото от прах, полени и микроби. Десетки хиляди капчици се изхвърлят от носа при скорост до 160 км/ч. Ако този процес бъде ограничен, цялата слуз, пълна с вируси или бактерии, може да премине от носа през евстахиевите тръби в ушите. А това вече е благодатна почва за инфекция на средното ухо.

Аневризма

Научното списание Case Reports in Neurological Medicine описва случай как сдържаното кихане провокира церебрална аневризма. Това състояние е много опасно, тъй като при разкъсване на аневризма възниква хеморагичен инсулт.

Още: 5 лесни начина да кихнем, когато не можем

Болка в гърдите

Понякога, сдържайки кихането, може да почувствате някакъв дискомфорт в гърдите. И всичко това, защото нашата диафрагма е под силен натиск. Описан случай, как 15-годишно момче след неуспешно кихане получава двустранен спонтанен пневмоторакс - натрупване на въздух в плевралната кухина. Това състояние причинява болка в гърдите и затруднено дишане.

Така че, лекарите казват: кихайте за вашето здраве. Но ако ситуацията все пак изисква да се сдържате, опитайте се да не стискате ноздрите си твърде силно - това ще намали натиска върху другите органи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...