8 домашни лека, които трябва много да внимавате, за да не застрашите здравето си

4589
8 домашни лека, които трябва много да внимавате, за да не застрашите здравето си
Снимка: iStock/Guliver

Понякога в стремежа си да не прибягваме към медикаменти и да тровим организма си, залагаме на бабини рецепти и домашно приготвени лекове. Но и те не винаги са толкова полезни и безвредни, колкото си мислим. В някои случаи самолечението няма да ни помогне, а дори обратното. Представяме ви 8 лека, с която употреба трябва да внимавате:

Мазнина при изгаряне

По-възрастните казват, че при изгаряне се поставя олио или зехтин върху наранения участък, но това по-скоро ни вреди, отколкото да успокоява изгарянето. При такъв вид рана мястото трябва да се охлади например под студена вода, а мазнината забавя охлаждащия процес.

Паста за зъби при акне и рани

Струва ви се, че пастата за зъби помага в тези случаи и действително е така заради содата за хляб, но другите съставки на продукта като алкохол, ментол, кислородна вода са вредни за кожата и може да нанесат поражения.

Гаргара с вода за уста

Чували ли сте за гаргара с вода за уста при възпалено гърло? Да, доста странно, но методът е доста известен. Едва ли бихте излекували гърлото си по този начин, възможно е дори да го раздразните повече. Препоръчваме ви да си правите компреси и да приемате топли напитки вместо експерименти.

Рязане на папиломчета и малки брадавици

Част от хората решават, че могат да се справят с проблема, като сами започнат да режат брадавиците и папиломите. Ножове, ножици или други остри предмети само могат да доведат до по-сериозна инфекция и замърсяване. 

Уиски при зъбобол

Уискито има леки анестетични свойства и може да повлияе на болката за момент, но отлагането на посещение при зъболекаря не е редно. Обърнете си внимание навреме, защото задълбочавате проблема.

Други стоматологични лекове

При зъбобол е известно и домашното лечение чрез прилагане на прахообразни болкоуспокоителни върху венците. Много внимавайте и не практикувайте този метод, защото може да доведе до химически изгаряния.

Восък в ушите

Този метод стана много известен и в социалните мрежи, служи за почистване на ушната кал, но много по-добър вариант е да отидете при УНГ. Неправилното прилагане на този „лек“ може да доведе до попадане на восък в ушните канали и да ги запуши.

Опасни лекове за въшките

Въшките са най-често срещани при децата, а лекове за тях има много. Но някои от тях са изключително опасни – например тези с натъркване на бензин, керосин, пестициди и най-различни химикали, приложени върху скалпа. Има и такива методи, които са безопасни, но пък от тях няма и полза - със зехтин, вазелин, вода и т.н. Съветваме ви да използвате продукти, препоръчани от лекар или фармацевт, а не да се доверявате на домашни лекове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com