8 предупредителни знака, че сърцето ви не работи правилно

31961
8 предупредителни знака, че сърцето ви не работи правилно
Снимка: РИОСВ - Смолян

Всяка година хиляди хора губят борбата със сърдечните заболявания, които ги измъчват. Статистиките показват, че и двата пола са еднакво уязвими. Проблемите със сърцето могат да бъдат вродени, предизвикани от начина ни на живота и различни други причини.

Тялото ни дава сигнали, които да ни предупредят, че нещо със сърдечната ни система не е наред. Важно е да им обърнете внимание на време и да не се самолекувате. Ние събрахме някои от най-често срещаните признаци за проблеми със сърцето, които не бива да подценявате.

Болка в ръката

Преди да получат инфаркт, някои хора усещат необяснима болка в ръката. При мъжете най-често болката е в лявата, докато при жените не е ясно изразена в коя, понякога и в двете ръце. Лекарите споделят, че причината за това е объркване в мозъка, което се дължи на факта, че болката от сърцето преминава през гръбначния мозък. Там има много нерви, които са свързани и изпращат "грешна информация".

Силна кашлица

Неспираща кашлица, при която се отделя течност съдържаща кръв, е често срещан признак за сърдечна недостатъчност. Понякога може да бъде симптом и за по-сериозен проблем.

Силна тревожност

Хората, които изпитват силна разтревоженост са предразположени към сърдечни заболявания. Стресът може да отключи не само паник атаки и редица други проблеми свързани със силната разтревоженост. Ефектът от високите нива на стрес може да бъде пагубен за сърцето и да отключи проблеми с кръвното налягане.

Подути крайници

Храна, която ВСИЧКИ имаме вкъщи, е лек за сърдечни заболявания и диабет

Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването е публикувано в списание...

Ако сърцето не работи добре и не успява да изпомпа кръвта нормално, се получава периферен оток, който засяга ръцете и краката. Това е така поради гравитацията и не винаги означава, че имате проблем със сърцето. Все пак е един от често срещаните симптоми и е препоръчително да не го пренебрегвате, а потърсите лекарско мнение.

Гади ви се и нямате желание да се храните

Пациентите, които имат проблеми със сърцето често изпитват липсва на апетит, който понякога е съпроводен с гадене при опит да се хранят. Симптомите могат да бъдат съпроводени и от болка в корема.

Обриви

Понякога екземата или обикновения херпес могат да признаци за сериозни сърдечни заболявания. Авторитетният Американски колеж по кардиология е провел изследване, което показва, че близо половината от хората с екземи могат да страдат от високо кръвно, а 1/3 от тях да имат проблеми с холестерола.

Страдате ли от сърдечни проблеми - проверете сами с прости упражнения и тестове

Сърцето работи неуморно и без почивка  – от първата до последната глътка въздух на човека. Дължим му грижи, за да бъде здрав...

Чувство на замаяност

Един от най-често срещаните симптоми при пациенти със сърдечни заболявания е чувството за замаяност и дори загубата на съзнание. Те могат да бъдат причинени от запушена артерия, която пречи на сърцето да изпомпва кръвта. Ако не можете да си поемете въздух или  припаднете за кратко, то потърсете спешна медицинска помощ и обърнете внимание на сърцето си.

Избледняване на кожата

Друг от най-често срещаните признаци за проблеми със сърцето е избледняването на кожата и придобиването на синкав цвят. Той също се дължи на неправилното изпомпване на кръвта от сърцето. Бледият цвят на кожата може да обхване цялото ви тяло или само от част от него. Не винаги обаче, избледняването е симптом за проблем със сърцето. Може да имате друг проблем, който няма нищо общо със сърдечно-съдовата система.

Грижете се за здравето си, за да избегнете проблеми със сърцето. Опитвайте да водите активен и здравословен начин на живот. Ограничете до минимум вредните храни и напитки. Спортувайте, разхождайте се и не се застоявайте прекалено много. Една разходка в парка или 15-минутна кардио тренировка ще държи сърцето ви в ритъм!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com