Ако имате косопад, вероятно ядете тези храни

31083
Ако имате косопад, вероятно ядете тези храни
Снимка: iStock/Guliver

Косопадът може да е провокиран от различни причини, но най-често той се дължи на грешки в диетата: някои храни могат да ускорят процеса на загубата на коса.

Дерматологът от London Bridge Hospital, д-р Шарън Уонг е категоричен, че причината за загуба на коса може да се крие в консумацията на преработени храни, които са източници на бързи въглехидрати.

10 причини да обърнете внимание на косопада

„Когато в диетата ви преобладават преработени храни и рафинирани въглехидрати с високо съдържание на прости захари, това стимулира тялото да произвежда повече мъжки хормони, наречени андрогени, които предизвикват изтъняване и чупливост на косата“, предупреждава д-р Вонг.

Той пояснява, че продуктите от категорията "рафинирани или прости въглехидрати" включват различни захари и рафинирани зърна, които не съдържат трици и фибри.

Най-честите причини за косопада

Към тях се отнасят белият хляб, тестата за пица, тестените изделия, сладкишите, бялото брашно, белият ориз, сладките десерти и зърнените закуски. Постоянното им присъствие в менюто може да направи косата много по-рядка, допълва още лекарят.

Освен това състоянието на косата се влошава значително, ако в диетата на човек липсват сложни или бавни въглехидрати. Лекарят допълва още, че е необходимо много голямо количество енергия, за да се поддържа клетъчната активност на космените фоликули.

С тази маска баба ми завинаги се спаси от косопада

Най-добрият начин да я осигурите на тялото си е чрез консумацията на храни, богати на фибри – те се усвояват за по-продължителен период от време и поддържат оптимално стабилни нива на енергия.

„Безвъглехидратните диети често водят до загуба на тегло. Освен това те лишават тялото от жизненоважни елементи и могат да доведат до повишена загуба на коса“, споделя експертът пред Express Health.

8 природни лека, които се справят бързо с косопада

Д-р Вонг допълва, че хората, които се оплакват от косопад, трябва да преразгледат диетата си по отношение на приеманото количество протеини.

 „Фибрите на косата се състоят предимно от протеин, наречен кератин. Аминокиселините са негов градивен елемент и техният дефицит може да допринесе за цялостното изтъняване на косата и последващата ѝ загуба“, предупреждава експертът.

Витамините, които предотвратяват косопада и правят косата по-здрава

Лекарят допълва, че незаменимите аминокиселини (хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин) могат да се набавят само чрез храната.

За целта в менюто ни трябва да присъстват следните храни - месо, яйца, тофу, соя, елда, киноа, млечни продукти. Всички те съдействат за поддържане на дебелината и здравината на косъма.

Важно: Тази статия е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или дерматолог, както и да отмени предписаното от тях лечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com