Алергичният ринит (сенна хрема) – симптоми и лечение

8573
Алергичният ринит (сенна хрема) – симптоми и лечение
Снимка: iStock/Guliver

Какво е алергичен ринит?

Алергичният ринит, познат като сенна хрема, е вид алергична реакция на организма. Сезонният, с който се сблъскваме пролетта, се предизвиква от полените, а причините за целогодишния се крият в акари, мухъл или домашни любимци. Независимо от причинителя симптомите на алергичния ринит си приличат и включват:

Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем

Могат ли да се объркат хората – дали имат алергичен пристъп заради сенна хрема или някакъв друг вид алергия с коронавирус? На тоз...

-  сърбеж в носа,

-  хрема,

-  течащ или запушен нос,

-  зачервени, сърбящи и/или сълзящи очи.

При целогодишния ринит симптомите са по-тежки и водещ е запушеният нос и  обонятелните нарушения, очите страдат изключително рядко. При него има риск и от развитие на хроничен риносинузит или още по-лошо – бронхиална астма. Сезонният основно протича със сълзене на очите и водниста хрема, рядко води до астма и усложнения. Поради заболяванията, до които може да доведе целогодишният алергичен ринит, е важно да бъде извършена лекарска консултация за доказването му и да се предприеме адекватно лечение. 

Как да се преборим със сенната хрема и каква диета трябва да спазваме

Сенната хрема или поленова алергия е проблем, който се появява през пролетта и лятото. Носът тече, очите сълзят и са зачервени. Симптом...

Как се диагностицира алергичният ринит?

Има два основни теста, с помощта на които вашият лекар може да диагностицира, че страдате от алегричен ринит – кожен тест, който е лесен, удобен и бърз, и кръвен тест. При кожния тест вътрешната страна предмишницата ви ще бъде драсната с игла, съдържаща предполагаемия алерген. Появата на зачервяване доказва наличието на алергия. Важно условие за истинността на теста е да не приемате антиалергични лекарства поне седмица преди него. При кръвния тест се търсят определени антитела, чиито високи количества показват наличието на алергия.

Лечение на алергичния ринит?

Дори да не ви създава значим дискомфорт, лечението на целогодишния алергичен ринит е важно, за да не се сдобиете с астма. От 50 до 70% от страдащите от алергичен ринит развиват бронхиална астма. Освен това сенната хрема причинява и изтощение и умора, които влошават качеството на живот и трудоспособността. Лечението с лекарства включва антиалергични лекарства, назални кортикостероиди, антихистамини. Отнемащо повече време и изискващо търпение, но с по-трайни резултати е лечението чрез антиалергенната имунотерапия. При нея се вкарва малко количество алерген в тялото, което количество постепенно се увеличава с цел организма да свикне с алергена и да престане да реагира при среща с него. Тази терапия намалява необходимостта от лекарствени препарати и риска да прерасне ринитът в астма.

Как да си помогнете с билки?

Излекувайте хремата за 5 минути

Тази зима се оказа много тежка и резките температурни промени ни се отразиха зле, а по-лошото е, че скоро отново ни очаква застудяване....

Редица билки и растения помагат на страдащите от алергичен ринит и намаляват нуждата от постоянен прием на лекарства. Сред тях са джинджифилът, който има противовъзпалителни свойства, лукът, съдържащ химическо съединение с антихистаминови свойства, намаляващо възпалението и запушването на носа, чесънът, който втечнява натрупаната слуз и отпушва носните пътища, копривата, притежаваща антимикробно и аналгетично действие. Най-сладкото средство за борба с алергичният ринит е медът и особено този от манука. От полза ще ви бъде и приемът на омега 3 мастни киселини и витамин С, което противодейства на хистамина.

Други средства за профилактика и подпомагане на лечението включват назалното промиване, употребата на маска, предпазваща от носещите се във въздуха алергени, избягване на престоя на открито в месеците, в които алергията ви е най-силно проявена, затворени прозорци на жилището и офиса, за да не се допусне проникване на алергена вътре, често избърсване на повърхностите с влажна кърпа.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ СЪС СЕННАТА ХРЕМА И КАКВА ДИЕТА ДА СПАЗВАМЕ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com