Как да се преборим със сенната хрема и каква диета трябва да спазваме

22648
Как да се преборим със сенната хрема и каква диета трябва да спазваме
Снимка: iStock/Guliver

Сенната хрема или поленова алергия е проблем, който се появява през пролетта и лятото. Носът тече, очите сълзят и са зачервени. Симптомите лесно може да бъдат объркани с обикновена хрема, когато се появят за първи път. Важно е още в началото да се изясни заболяването. Нелекуваната алергична хрема може да доведе до редица усложнения - хроничен синузит, полипи в носа, възпаление на средното ухо и дори намаление на слуха, казва д-р Марияна Мандажиева, специалист по УНГ и алергология в МЦ “Искър”. Нерядко се засягат долните дихателни пътища.

Затова преди да се лекуват симптомите, трябва да знаем дали става дума за настинка или сенна хрема, съветва сайтът Bolenzdrav.com.

Месеците, в които се появяват симптомите

Има над 200 риновируса, които предизвикват настинка. Хреми, които се повтарят всяка година по едно и също време, главно през пролетта, вероятно са алергия. Възможно е реакцията да е към полени, които растенията отделят по време на цъфтежа си.

Как започва, колко дълго продължава

Характерно при алергията е, че хремата започва внезапно и мощно. При настинката човек се разболява постепенно. Вирусната хрема трае не повече от седмица. Когато симптомите продължават по-дълго, трябва да се мисли за реакция към полени.

Време от деня и обвързаност с място

Човек може да е алергичен към различни неща. Ако дразнителят е домашен прах, контактът с е най-силен през нощта докато спим. Пикът на симптомите е сутрин. При сенната хрема оплакванията са най-силни, когато сме навън. Възможно е обаче полените да останат по дрехите и така човек страда и след като се прибере у дома. Хрема от настинка не се влияе по никакъв начин от мястото на пребиваване.

Вид на секрета от носа

При настинката цветът и консистенцията на секрета от носа се променя. Първо е бистър, а после става жълто-зеленикав. При поленовата алергия винаги е бистър и воднист.

Сърбеж в очите и носа, серийно кихане

Това са симптоми, характерни за сенната хрема. При класическата настинка обикновено очите не са засегнати. При алергията може да има в добавка и серийно кихане.

Генетично предразположение към алергия

Хората със сенна хрема често имат близки със същия проблем. Ако това е един от родителите, вероятността да развиете алергия нараства. Дори да нямате още симптоми, помислете за профилактика.

Симптомите се успокояват от лекарства

Симптоматичното лечение на сенната хрема е с антихистамини. Съвременните лекарства от тази група действат бързо и нямат странични ефекти. Ако симптомите се повлияват от антихистамини в рамките на 20-30 минути, почти сигурно става дума за алергия.

Какво е лечението на сенна хрема

Антихистамините са първи избор при назначаването на терапия, защото носят бързо облекчение и човек може да се върне към нормалната си активност. по-рядко се предписват кортизонови препарати, които имат противовъзпалително действие.

Най-важното е да се установи, кои точно са алергените, които са виновни за пристъпите. Това се установява с т.нар. прик тест, който се прави от алерголог. Кожата се надрасква и се слагат малки количества от различни алергени. След като се изясни, към кои растения е реакцията, следва контактът с тях да се избягва.

В дългосрочен план е необходимо да се проведе лечение на първопричината за алергията с десенсибилизация или алерген специфична имунотерапия, пояснява д-р Мандажиева. Тя може да продължи от няколко месеца до 2-3 години в по-тежките случаи. Прилага се под формата на инжекции или капки под езика.

Какво да ядем, за да намалим силата на пристъпа

Има някои мерки, които всеки човек с поленова алергия може да приложи. Д-р Василка Юрукова от Пловдив например съветва да се пие повече вода - около 2 л дневно. Течността компенсира загубите на организма чрез хремата. Самата тя е страдала от сенна хрема и споделя личен опит. Д-р Юрукова съветва още в острата фаза се спрат напълно слузообразуващите храни, защото те засилват хремата. Това са главно млечните продукти. Добре е те временно да се спрат, а също и да се ограничат храните с глутен като хляб и тестени изделия.

Графиня Ангелика Волфскийл, известен природолечител от Германия, която често идва и в България, съветва още в дните, когато алергията се активира, да се избягват сурови храни – плодове, плодови сокове, а също животинските протеини.

Добре е като цяло да обърнете повече внимание на здравословния начин на живот, като така ще намалите натоварването на тялото с токсини. Откажете се от полуфабрикати, алкохол и цигари. Разтоварването на черния дроб и червата от токсични вещества може много осезаемо да намали симптомите на алергия, споделя наблюдения от практиката си д-р Юрукова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com