Лекари в помощ на пациентите: Алергиите – невидимата заплаха

7419
Лекари в помощ на пациентите: Алергиите – невидимата заплаха
Снимка: iStock/Guliver

Вкъщи, в училище, в детската градина. Алергиите са навсякъде и са заплаха за нашите деца. Те са и все по-често срещани сред подрастващите.

С алерголога д-р Диана Христова в няколко поредни статии, различни от тези за актуалните новини, Actualno.com ще опита да обясним причината за появата на алергии, какви заплахи крият затворените пространства и как да предпазим децата си.

ОЩЕ: Имате алергия към месо - възможно е да е вследствие на ухапване от кърлеж

Основна характеристика на алергените в дома и изобщо в закритите помещения е, че действат предимно по инхалаторен път (тоест чрез вдишване), като взаимодействат основно с лигавицата на дихателните ни пътища - носа и белия дроб. Ето защо клинично алергията към тях се изразява най-често под формата на бронхиална астма, спастичен бронхит (астматичен бронхит) или алергичен ринит. Значително по-редки са проявите от страна на кожата или другите органи и системи. Най- честият причинител на бронхиалната астма е домашният прах.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА АЛЕРГИИ?

Домашен прах

Той е сложен комплекс от дезинтегрирани вълнени и памучни влакна от завивки, дрехи, драперии, излющени епителни клетки, косми, различни видове бактерии, плесенни спори, поленови зърна, паразити и още много други елементи, произлизащи от заобикалящата ни среда. Взаимодействието между тях формира субстанцията домашен прах чрез реализирането на химични реакции между алдехидните групи на захарите и аминогрупите на полипептидните вериги от растителен произход, намиращи се в него.

Алергията, причинена от домашния прах, се дължи в голяма степен на съдържащите се в него спори на различни плесени. Фунгите имат свойството да отделят хидролитични (разграждащи биологичната материя) ензими направо в заобикалящата ги среда като по този начин осигуряват своето хранене. Основен алергизиращ компонент в домашния прах обаче доказано е микрокърлежът Dermatophagoides pteronyssinus и Dermatophagoides pteronyssinus farina. Алергенът се съдържа в екскретите от жизнедеятелността на този паразит, намиращ се в изобилие в заобикалящата ни среда. Най-много чувствителни към домашния прах се срещат в райони с константно влажен и топъл климат.

Алергени от домашни любимци

Други основни алергени в закрити помещения са алергените от домашните любимци - косми или пърхот на някои животни (основно кучета и котка). Алергията се проявява също под формата на различни дихателни заболявания. Алергенът от котка е доста агресивен и траен като характер. Запазва се в домовете до 6 месеца след като котката вече я няма, полепва по дрехите и дори такова количество е достатъчно да предизвиква симптоми. Това е една от възможните причини да имаме задух, кашлица, зачервяване на очите или секреция от носа, отивайки на гости у приятел например.

ОЩЕ: Алерголог даде полезни съвети на страдащите от пролетни алергии

Спори от плесени

Важен проблем са и спорите на плесените. Със своите малки размери (много по-малки от тези на поленовите зрънца) след попадането си във въздуха, спорите се пренасят пасивно на големи разстояния. При отсъствие на вятър количеството им е обратно пропорционално на куба на разстоянието от източника, а повърхността на територията, върху която могат да попаднат, нараства пропорционално на квадрата на разстоянието. Концентрацията на фунгиалните спори в атмосферата се изменя в зависимост от метеорологичните условия. При повишение на температурата или на относителната влажност на въздуха се наблюдава нарастване на концентрацията на някои от спорите. При бурни ветрове нараства количеството на спорите от Alternaria, например, която е основен фунгиален сенсибилизиращ вид у нас (предизвикващ чувствителност).

Интересен факт е, че когато въздухът е топъл в приземните слоеве и студен на височина, конвекционните течения носят плесенни спори нагоре, като съдържанието им е еднакво на различни височини. В случаите, когато на въздуха липсва охлаждане на височина, високите течения спадат и частиците започват да се концентрират близо до земята. Затова болните с дихателни алергични заболявания се чувстват по-зле в ранните часове на деня и в дни с приземна мъгла.

Алергените в закритите помещения имат отношение и при развитието на едно особено състояние, познато в научната литература под различни имена - „Треска от климатици“, „Синдром на болната сграда“ , „Токсичен синдром от органични прахове“, „Смесена плесенна микотоксикоза” или „Чувствителност към средата”. Тези понятия отразяват сложната смесица от последици върху здравето, вариращи от симптоми с общ характер като умора, отпадналост, апатия до алергични и неалергични респираторни заболявания. Според Norn експозицията на плесенни спори повишава освобождаването на възпалителни медиатори, провокиращи сънливост, депресия, апатия и социално отдръпване.

Модерният начин на живот кара хората да прекарват около 80% от времето си в закрити помещения, а плесените и повишената влажност на въздуха в закритите помещения са проблем в световен мащаб, вариращ при около 15% до 80% от жилищата.

Една сграда се счита за нездравословна при общ брой спори > 1000/ m 3 въздух. Дефиницията на увредена от влага сграда се базира на нерешен в рамките на два дни проблем, свързан с наводняване на съответната сграда, което създава условия за микробен растеж, както и видим растеж на плесени, бактерии и/или актиномицети, мирис на плесен или установяване на фунги посредством ДНК-базирани методи. Когато в едно помещение има продължителен плесенен растеж, фунгите отделят различни органичнии съсединения с пряк ефект върху нашето здраве. Те преминават кръвно-мозъчната бариера и проявяват невротоксични, мутагенни, тератогенни и канцерогенни свойства, което означава че имат отношениие към функциите на нервните клетки, имунните клетки и появата на структурни промени в "нормалните" клетки на нашия организъм. Тежестта на техните ефекти зависи от вида, дозата и продължителността на действие. Досега са идентифицирани близо 300-400 вида подобни съединения. След синтезирането са активни от часове до дни, а хроничната експозиция (излагане) на микотоксини се свързва с различно степенно потискане на нормалната активност на имунните клетки. Комплексът от прояви (симптоми), които могат да се появят сред обитателите на сградите, може да включва: лигавични и кожни симптоми, като дразнене в горните дихателни пътища, гърлото, очите, носа, ръцете и / или кожата на лицето. Общите прояви са свързани с хронична умора и главоболие.

ОЩЕ: Първите симптоми при алергия към кафе са следните 3

Към рисковите фактори за появата на споменатото състояние трябва да се съотнесат и следните фактори: безпокойство и стрес, липса на комуникацията и уединение. Към рисковите фактори на околната среда се включват шумовото замърсяване, недостатъчното осветление, газови замърсявания, ниската степен на вентилация, характеристиките на сградата, замърсителите на въздуха в помещенията като бактерии, прах, плесени и техните спори, микробни летливи органични вещества. Тези изброени компоненти имат следните ефекти: алергичен, токсичен и/ или иритативен.

В следващия материал д-р Христова ще ви разкаже подробно за алергичния ринит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com