Антибиотиците – в кои храни са най-много и как да се предпазим

26519
Антибиотиците – в кои храни са най-много и как да се предпазим
Снимка: iStock/Guliver

Пастьоризацията и стерилизацията убиват около 20% от съдържащите се в млякото антибиотици. Почти пълното разрушаване на препаратите в млякото е възможно единствено след 30-минутно варене при температура 120 градуса. Но какво остава в него след това? В млякото антибиотиците попадат след прилагането на различни препарати и ваксини при кравите, а при заболяване от мастит разтворите от антибиотици се въвеждат непосредствено в поразените участъци на млечните жлези. Отрасловите норми изискват да не се пуска в мрежата млякото на наскоро ваксинирани крави, но със сигурност не всички спазват тези предписания.

Антибиотиците преднамерено се слагат в млякото, за да се унищожат патогените и за да се удължи консервацията. Това преди всичко намалява хранителните му качества, но по-страшното е, че дори остатъчното количество антибиотици в млечните продукти може да предизвика алергия, появата на суперинфекции, образуването на резистентни щамове патогенни микроорганизми и понижаване на терапевтичната ефективност на антибиотиците, независимо от различния спектър на действие. Особено силно се вижда това в алергичните реакции при децата.

Използването на антибиотиците в храните за животни започва да се прилага през 50-те години на XX век в САЩ, след това в Европа, после в Русия, но в рамките на ЕС има забрана за използването на хранителни антибиотици във всички видове ферми.

Все повече хора се вманиачават в храните и имат проблеми със здравето

Все повече хора се вманиачават в качеството на храните и нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми. Това каза проф. ...

По-зле стоят нещата с препаратите в птицевъдството: количеството лечебни и хранителни антибиотици за профилактика и стимулиране на растежа превишава допустимите норми в пъти. Отглеждането на кокошки в началото на миналия век е отнемало 122 дни и е изисквало 20 кг храна, днес с 4 кг храна кокошката пораства за 42 дни. Птиците днес растат по-интензивно, боледуват по-рядко и се хранят по-малко.

В първия месец от формирането на пилето във възрастна птица, антибиотиците се прилагат всеки ден. Ако това не се направи в санитарните условия на повечето птицеферми, птиците няма да издържат без препарати.

Варенето на говеждото и свинското на парчета с маса до 2 кг в продължение на 3 часа в открити съдове при достигането на температура вътре в месото до 80 градуса по Целзий и задушаването на пилешкото в продължение на час може да намали количеството антибиотици с 90%. В процеса на варене се разрушават 20% от препаратите, а около 70% отиват в бульона.

При производството на колбаси съдържанието на антибиотиците не пада под 90% от изходното положение в каймата. В готовото изделие остават 93% от изходното количество от препарата.

Термохимическият начин за приготвяне на колбасите не води до забележимо понижаване на количеството антибиотик, измиването на месото способства за понижаването на съдържанието на препаратите с 25%, след замразяване – с 23%.

Държавен и браншови експерт твърдят, че в българското месо няма антибиотици

Обяснението на данните от годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата за употребата на антибиотици е манипулативно. Това зая...

Млякото и месото не са единствените продукти от масовото производство, където се прилагат антибиотици. Препаратите се използват за всеки вид храна с кратък срок на годност - от полуфабрикатите до колбасите. В селското стопанство антибиотиците се прилагат за потискане на заразите на почвата и растенията, за удължаване на срока на съхранение на продукцията.

Главен виновник за наличието на антибиотици в пилешкото месо и месото на животните е недобросъвестността на производителите. Използването на лекарства в много от случаите е оправдано, тъй като без тях във фермите биха се разразили епидемии, но използването на антибиотици трябва да става по строго регламентирани правила.

Въздействието върху човешкия организъм

Способността на антибиотиците да се борят с инфекциозните заболявания отслабва при честата им употреба. Именно поради това лекарите не бързат да назначават подобни препарати без сериозни причини.

Ако антибиотиците се употребяват непрекъснато заедно с месото, то те губят своята ефективност. Мнозина не разбират защо изведнъж е толкова сложно да излекуват ангина или бронхит по предишен начин. Налага се да се използват все по-силни препарати.

Месото у нас е пълно с антибиотици, показва изследване

Масово месото у нас е с антибиотици, а това е така, защото фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Такива са изводите...

Друг страничен ефект от прилагането на антибиотиците са алергичните реакции. Еднократният прием едва ли би навредил, но натрупването на препаратите в организма може да предизвика дерматит и дори отоци. При децата антибиотиците в месото може да понижат имунитета им.

В кои изделия има най-много антибиотици и хормони

Най-високо съдържание на антибиотици има в месото на птиците. Свинското съдържа по-малко препарати, а говеждото се смята за най-безопасното месо.

Термичната обработка може да разруши структурата на антибиотиците, но месото трябва да се вари не по-малко от два часа. При птиците първият бульон трябва да се изхвърли. При купуването на месни продукти трябва да обръщате внимание на срока на годност - ако е прекалено голям, то месото най-вероятно съдържа антибиотици.

Източник: new-retail.ru Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com