Аспирин: Колко време може да се пие (ето какво разкри кардиолог)

71306
Аспирин: Колко време може да се пие (ето какво разкри кардиолог)
Снимка: iStock/Guliver

Аспиринът, известен още като ацетилсалицилова киселина, присъства във всяка семейна аптечка. Руският кардиолог д-р Азизхон Аскаров коментира каква е най-голямата опасност от неконтролирания прием на едно от най-известните и изследвани лекарства. Лекарят отбелязва, че е строго забранено приемането на ацетилсалицилова киселина за деца и бременни жени.

Кандидатът на медицинските науки припомня, че този медикамент се предписва като антипиретик, разреждащо кръвта, противовъзпалително средство.

В същото време той обърна внимание на факта, че ацетилсалициловата киселина, която е в комплекта за първа помощ на всяко семейство, може да се приема само няколко дни без лекарско предписание - не повече от 3 до 5 дни.

Ако прекалявате с аспирина, с тялото ви могат да се случат тези 4 неща

Прием на аспирин

„Важно е да разберете, че можете да приемате това лекарство самостоятелно за не повече от три до пет дни и само в средни дози - 500-1000 милиграма на ден, в противен случай можете сериозно да навредите на здравето си", предупреждава лекарят.

„Основният принцип при лечението на всяка болест е лечението на пациента според клиничната диагноза, като се вземат предвид характеристиките на организма: възраст, тегло, функции на вътрешните органи“, казва кардиологът.

Лекарството е едно от най-разпространените средства и е познато на почти всички хора. Това до голяма степен се дължи на широк спектър от терапевтичните му ефекти върху тялото. Има 5 ключови ефекта от неговия прием:

  • Терморегулация - лекарството е антипиретик, което допринася за вазодилатация и повишено изпотяване;
  • Борба с възпалението - намалява активността на ензимите, произвеждащи се по време на възпаление;
  • Предотвратяване на тромбоза - антиагрегантният ефект се създава чрез възстановяване на реологията на кръвта, нейното разреждане;
  • Облекчаване на болката - ефектът се постига чрез намаляване на чувствителността на нервните медиатори.
  • Повишен кръвен поток - поради възстановяване на реологията, намален вискозитет на кръвта, вазодилатация и предотвратяване на тромбоза, хапчето подобрява кръвообращението в цялото тяло наведнъж.

Д-р Азизхон Аскаров допълва, че то се предписва при исхемична болест на сърцето и мозъка, атеросклероза на съдовете на крайниците, аневризма на аортата, захарен диабет със съдови усложнения, възпалителни заболявания на вътрешните органи, мускулите и ставите.

Ацетилсалициловата киселина помага, според лекаря, в борбата с тютюнопушенето и махмурлука, при лечението на инфекции на червата, пикочно-половата система и стомаха.

Кардиологът препоръчва да се изостави дългосрочното самолечение с аспирин, тъй като лекарството има сериозни странични ефекти. Сред тях са анемия (поради инхибиране на хемопоезата), образуване на ерозии и язви на стомаха и червата и нарушаване на бъбречната функция.

Експертът специално отбеляза, че лекарството е строго забранен за бременни жени и деца под 12 години. При по-млади пациенти лекарството може да предизвика развитие на синдром на Рей (увреждане на мозъка и черния дроб).

Д-р Азизхон Аскаров препоръчва яденето на малини като "натурална ацетилсалицилова киселина". Според него, този плод успешно допълва лечението на възпалителни заболявания на дихателната система.

Още: По-добър от аспирина - този зеленчук сваля кръвното и разрежда кръвта

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com