Без да предполагаме: Пакетчетата чай и хотдогът пълни с химикали

17559
Без да предполагаме: Пакетчетата чай и хотдогът пълни с химикали
Снимка: iStock

Пакетчета чай, храна за вкъщи и хотдог, свързани с високи нива на „вечни химикали“, установява американско проучване. Изследователите от САЩ откриват как диетите на хората са свързани с нивата на PFAS (вечни химикали) в кръвта им с течение на времето, предава Euronews.

Учените задават поредица от въпроси за диетата на повече от 700 души в две групи - колко често консумират определени храни и напитки, като тъмнозелени зеленчуци, хляб, млечни спортни напитки и чай, и тестват нивата на PFAS в кръвта им. Изследователите също питат хората колко често ядат храна, приготвена у дома, в ресторант за бързо хранене или в нормален ресторант. Те ползват информацията, за да направят хипотеза колко често участниците влизат в контакт с опаковки на храни, които са често срещан източник на PFAS.

Често опаковките се оказват проблем

Снимка: Getty Images/Guliver

Какви храни са свързани с по-високи нива на „вечни химикали“?

Още: Решено: Българското розово масло няма да се третира като опасен продукт

Проучването установява, че консумацията на големи количества чай, преработени меса и храна, приготвена извън дома, е свързана с повишени нива на PFAS в тялото с течение на времето. Някои храни обаче се свързват с по-високи нива на PFAS само когато са приготвени извън дома. Хората, които ядат храни като пържени картофи или пица, приготвени в ресторанти, обикновено показват повишени нива на „вечни химикали“ в кръвта си. Изследователите предполагат, че това се дължи на опаковките на продуктите.

Връзката между чая и високите нива на PFAS, например, те подозират, че е свързана с пакетчетата чай, третирани с химикали, въпреки че са необходими повече изследвания. Обработените меса не изненадват с резултата поради многото начини за замърсяване в процеса на производството.

Пакетчетата чай са с високо съдържание на „вечни химикали“

Снимка: iStock

„Тези открития подчертават необходимостта да се погледне какво представлява „здравословната“ храна по различен начин“, казва Хейли Хемпсън, докторант в отдела по здравеопазване на околната среда на Медицинското училище Кек и водещ автор на изследването. 

„Разглеждането на множество времеви точки ни дава представа за това как промяната в диетите на хората може действително да повлияе на нивата на PFAS“, казва Джеси А. Гудрич, старши автор на изследването.

Още: Ще забранят ли цели 10 000 от "вечните химикали" и колко опасни са те?

Снимка: iStock/Guliver

Защо PFAS са проблем?

Известно е, че PFAS или пер- и полифлуороалкиловите вещества са вредни за нашето здраве. Проучванията показват, че те могат да нарушат хормоните, да отслабят костите или да увеличат риска от някои заболявания. Те също са свързани с рак, вродени дефекти, бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Те са известни като „вечни химикали“, защото отнемат много време, за да се разградят и могат да бъдат невероятно трудни за премахване. Много предишни изследвания са фокусирани върху тяхното присъствие във водата, но учените казват, че заразената храна е може би най-голямата заплаха за човешкото здраве. Някои от най-лошите източници на замърсяване в храните включват опаковки, някои пластмаси в опаковки, пестициди и вода или тор, заразени с PFAS, използвани при отглеждането на продуктите. Авторите на изследването казват, че целта не е непременно да се определи кои храни са „здравословни“ и кои не, а вместо това да се установи кои храни може да се нуждаят от повече тестове, за да се наблюдава откъде идва замърсяването.

*Подробни резултати от проучването може да прочетете: тук

Още: 7 причини да спрете бързите храни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com