Безкофеиново кафе и лош холестерол - добра или лоша комбинация?

10668
Безкофеиново кафе и лош холестерол - добра или лоша комбинация?
Снимка: Pixabay

Хипертониците масово предпочитат кафето без кофеин пред кофеиновото, считайки че така полагат грижи за здравето си, тъй като кофеинът е известен с тонизиращите си свойства и с влиянието върху показателите на уреда за измерване на кръвното налягане в посока нагоре. Безкофеиновото кафе замества с вкуса си напълно това с кофеин, което го прави първи избор за обичащите ароматната напитка, които обаче са принудени да се откажат от нея или да ограничат консумацията ѝ поради здравословни причини. Какво всъщност представлява безкофеиновото кафе и полезно или вредно е то за здравето ще разберете от статията.

От какво се прави безкофеиновото кафе?

Безкофеиновото кафе се прави от декофеизирани кафени зърна – тоест от „нормалното“ кафе, на което е отнет кофеинът. До 97% от кофеинът може да бъде отнет, а останалите 3% в безкофеиновото кафе нямат съществено отношение към здравето и не биха оказали въздействие върху тялото. Всъщност за хората, при които приемът на кофеин не е строго забранен, кофеиновото кафе може да се окаже по-добрият избор. Редица изследвания сочат кафето като полезна напитка в масовия случай, която повишава настроението, тонизира и оказва благоприятно влияние върху:

-  Превенцията на диабета

Някои изследвания сочат, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с намален риск от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план. Това се дължи на способността на кафето да запазва функцията на бета клетките панкреаса, отговорни за производството на инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар.

-  Редуциране на възпалителен отговор на организма

Кафето е изключително богато на антиоксиданти, което го прави съюзник на здравето. То помага на тялото в борбата с възпаленията и със свободните радикали.

- Подпомага метаболизма

Някои учени сочат кафето като идеално средство за нормализиране на метаболизма, подпомагащо дори отслабването. Ефектът му върху поддържане и контрол на теглото се дължи и на факта, че нормализира дейността на червата, както и на този, че дава енергия, която поддържа хората активни, а активността е кратък път към добрата физическа форма и стройната фигура.

- Превенция на невродегенеративни заболявания

Научните изследвания предполагат, че кафето може да минимизира риска от някои невродегенеративни заболявания като Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Нещо повече – кафето се оказва полезно и при вече проявени заболявания, тъй като кофеинът забавя прогресията на Паркинсон при пациентите с доказано заболяване.

- Предпазване на черния дроб

Изследвания сочат кафето като средство за подпомагане на превенцията на чернодробните заболявания, като ползите му се свързват дори с превенция на рака на черния дроб.

Всички тези свойства на кафето и безспорно доказани от науката ползи от консумацията му се свързват и с кофеина, който съдържа. Кое тогава налага да заменяме кофеиновото кафе с безкофеиново кафе и опасно ли е пък то за здравето?

Как безкофеиново кафе и холестерол са свързани в едно цяло и свързани ли са всъщност?

Оказва ли влияние консумацията на кафе върху холестерола е въпрос, който обичащите топлата напитка си задават. Много от тях са щастливи да чуят, че кафето е полезно за сърцето, но как стоят нещата, когато говорим за безкофеиново кафе и холестерол?

Изследване по темата, публикувано в националната библиотека за медицински теми, разкрива подробности. Целта му е да открие как влияе и влияе ли като цяло приемът на безкофеиново кафе върху холестерола – серумните липидни профили при здрави хора. Изследването е извършено върху 119 здрави и млади хора, почти по равно от двата пола, като то е рандомизирано контролирано проучване с три проучвателни групи и паралелен дизайн, състоящ се от два последователни периода. По време на проучването всички в продължение на 2 седмици консумират 750-1000 мл. кафе с кофеин на ден, след което една от групите продължава да приема кафе с кофеин, а другите две – безкофеинови кафета от различни брандове. Системно се измерват нивата на лошия холестерол и при трите групи.

Става ясно, че няма особена промяна или няма клинично значима промяна в нивата на общия и на лошия холестерол, както и в нивата на триглицеридите независимо дали се приема кафе с кофеин, или безкофеиново при здрави хора. Това изследване е в категоричен противовес с резултатите от друго, представено на научните сесии на Американската кардиологична асоциация през 2005 година, според което безкофеиновото кафе може да причини повишаване на вредния холестерол чрез увеличаване на специфичен тип кръвни мазнини, свързани с метаболитния синдром.

Годините обаче минават, технологиите, по които се произвежда безкофеиновото кафе, също се менят и вероятно това обяснява и различните нови резултати. Като потребители можем само да гадаем на какво се дължат разликите в проучванията и резултатите от тях. По отношение на самите процеси, свързани с отнемане на кофеина и превръщането на кафето с кофеин в безкофеиново, както и дали те не са опасни за страдащите от конкретни заболявания, също има изследвания, с които ще ви запознаем в друга статия. А до тогава – пригответе си кафе – каквото желаете – и му се насладете без притеснение за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Холестерол: Кой е добър и кой лош холестерол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com