Билката, която чисти черния дроб

37217
Билката, която чисти черния дроб
Снимка: Архив

Тази уханна билка с право може да се нарече едно от най-популярните и известни растения в народната медицина и билколечение Благодарение на активните компоненти в растението, отварите или инфузиите от жълт кантариаон помагат за отстраняване на излишната течност и нормализират изтичането на жлъчката от черния дроб.

Полезни свойства на билката жълт кантарион

Цинеолът в нейния състав има положителен ефект върху функционирането на нервната система, помага за нормализиране на съня и се бори с безсънието, включително по време на периоди на стрес и депресия. Освен това има общо тонизиращо действие и премахва мускулни спазми при пренапрежение, според изданието The Health Site.

Билката, която помага при висока пикочна киселина и висок холестерол

Благодарение на съдържанието на хиперицин се стимулира растежа на клетките, което е от полза в период на заздравяване на рани и по време на периода на възстановяване след заболяване - този ефект спомага за удължаване на младостта. Благодарение на съдържанието на растителни алкалоиди, жълтият кантарион помага в борбата с неврозите и депресивните състояния. Съдържанието на азулен в състава му засилва неговото положителното действие на върху нервната система и ускорява заздравяването на рани.

Изследователи от Египет показват в експерименти върху плъхове възможността за използване на жълт кантарион при цироза на черния дроб. Развитието на болестта при животните е провокирано от въвеждането в тялото им на мощна отрова - тетрахлорметан. В продължение на 14 дни гризачите са приемали жълт кантарион орално (през устата). Увреждането на черния дроб при плъховете е било оценено чрез определяне на серумните ензимни активности (аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза) и чернодробна хистопатология. Първите са маркери, показващи степента на патологичния процес: колкото по-високо е тяхното ниво, толкова по-тежко е заболяването. Нивата на чернодробните ензими в групата животни, получаващи жълт кантарион, са били значително по-ниски, отколкото в контролната група (с 14,4% и 16,6%). Изследване също показва по-малко тежко увреждане на органите в експерименталната група, съобщава изданието.

Медицинският портал допълва, че според други проучвания се доказва хепатопротективния ефект на растението при органни увреждания, причинени от парацетамол, както и при състояния на намалено кръвоснабдяване и по-нататъшно възстановяване на кръвния поток.

Компонентите на жълтия кантарион помагат за втечняване на слузта и стимулиране на отстраняването й от лумена на бронхите. Растението се използва активно при респираторни патологии и кашлица.

Освен това жълтият кантарион има положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, а също така помага за профилактика на ревматични заболявания, стимулира имунната система и подобрява общия тонус.

Пролетната билка, която пречиства кръвта и помага за отслабване

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com