Билката, която успокоява нервите, помага на сърцето и зарежда с енергия

85490
Билката, която успокоява нервите, помага на сърцето и зарежда с енергия
Снимка: iStock

Тази билка е ценена от народните лечители заради уникалните си противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Билката, която успокоява нервите и е полезна за сърцето

Мокрица или врабчови чревца (Stellaria media) е вид растение от семейство Карамфилови. Известен е и под други имена като звездица, птича трева, мишекиня. Това растение се среща в изобилие в зеленчуковите градини, по буренясали места, а понякога и край влажни горски пътища и сечища. Има пълзящо стъбло, покрито с власинки и бели дребни звездовидни цветове. 

“Мокрицата има много полезни свойства за нашия организъм. Съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система, подобряват храносмилането и намаляват възпалението. Помага и за понижаване на нивата на холестерола и нормализиране на кръвното налягане”, коментира руският фитотерапевт Людмила Волкова.

Билката, която помага при висока пикочна киселина и висок холестерол
 

Мокрицата съдържа витамини А, С, Е, К и В. Витамин А е важен за очите и кожата, витамин С помага за укрепване на имунната система и подобряване на цялостното здраве. Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Витамин К е важен за нормалното съсирване на кръвта, а витамините от група В помагат за поддържането на здрава нервна система и участват в метаболизма.

Лечебното растение съдържа и много минерали: калций, магнезий, желязо, калий, цинк и манган. Тези елементи участват в повечето метаболитни процеси и поддържането на техния баланс пряко влияе върху здравето.

Органичните киселини в състава му помагат за подобряване на храносмилането, намаляване на възпалението и увеличаване на енергията: лимонена, ябълчна, янтарна и други.

Фитотерапевтът препоръчва следните начини за приготвяне на лечебни разтвори:

  • Отвара - вземете четири супени лъжици от билката, залейте с литър вода, сложете на огън, оставете да ври 5 минути, настоявайте за два часа и прилагайте външно, под формата на компреси, като отварата се намазва върху проблемните зони на тялото. Продуктът помага при дерматологични заболявания и патологии на опорно-двигателния апарат.
  • Инфузия - вземете една супена лъжица пресни натрошени части от растението, залейте с чаша вряла вода, оставете за 4 часа и приемайте три пъти на ден, преди хранене. Този лек се препоръчва при повишена нервност и болки в сърдечната област.

Основните показания за употребата на мокрица са следните патологични състояния на тялото: артериална хипертония; заболявания на отделителната система; патологии на дихателната система; дерматологични заболявания; анемия; хемороиди; скорбут; хиповитаминоза; херния; уролитиаза заболяване; оток с различна етиология; заболявания на черния дроб; кървене; трофични язви.

Фитотерапевтът припомня, че това лечебно растение не е панацея и неговият прием не може да замести назначената вече терапия при заболяване или медицинско състояние.

Пролетната билка, която пречиства кръвта и помага за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение! Преди прием на билки се консултирайте лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com