Билката, с която килограмите не само си заминават, но и не се връщат след това

3390
Билката, с която килограмите не само си заминават, но и не се връщат след това
Снимка: iStock/Guliver

Включването на една билка във вашата диета не само топи излишните килограми, но и намалява риска от рецидив на излишното тегло и насърчава прехода към здравословна диета. Това споделя руският диетолог и кандидат на медицинските науки д-р Сергей Любинец.

Пелин за отслабване

Пелинът съдържа много полезни вещества, включително флавоноиди, терпеноиди, фенолни киселини, алкалоиди, витамини и минерали. Благодарение на това има противовъзпалителен, антибактериален, холеретичен ефект, стимулира производството на стомашен сок и подобрява храносмилането.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

Пелинът се използва за лечение на различни заболявания, включително стомашно-чревни проблеми, инфекции, възпалителни процеси, менструални нарушения и други.

“Пелинът е наситен с активни вещества. Например, съдържа пектини, които помагат за прочистване на стомашно-чревния тракт, което е ключът към загубата на тегло. Именно върху прочистването на червата от вредни вещества и стимулирането на работата на стомашно-чревния тракт се основава ефектът на пелина по отношение на борбата със затлъстяването,” коментира диетологът, кандидат на медицинските науки Сергей Любинец.

“Друго важно свойство на пелина е, че танините, съдържащи се в това растение във високи концентрации, не само стимулират храносмилателната система, но и потискат функционирането на нервните рецептори, които сигнализират за глад, тоест усещането за ситост се удължава”, казва още експертът.

“Последните изследвания откриха друг аспект на пелина. Оказва се, че хората, които са приемали настойки или чайове с пелин по време на диета, след като са се върнали към обичайната си диета, изпитват отвращение към вредни храни: бързо хранене, пържено месо, мазни бульони и др.”, споделя диетологът.

Пелинът се отличава със своя избирателен ефект върху тялото. При нервност той успокоява. По този начин дейсва при повишена възбудимост и безсъние. Но при депресия , слабост и умора - тонизира.

Пелинът проявява лечебни свойства като антипиретик, антиконвулсант, противовъзпалително, аналгетично, холеретично и ранозаздравяващо средство. Нормализира кръвното налягане, релаксира и има хипнотичен ефект. Пелинът помага и срещу глисти.

Баня с пелин ще помогне при подагра. За да направите това, трябва да нарежете ситно корена на растението, да добавите вода и да го оставите да се кисне в продължение на три часа. След това се вари 10 минути, прецежда се и се изсипва във ваната. Тази баня се прави ежедневно в продължение на две седмици в продължение на 15 минути преди лягане, съветва експертът.

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Важно: Статията не замества балансираноо хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com