Болно гърло, температура и подути сливици – сигнал за ангина 

41690
Болно гърло, температура и подути сливици – сигнал за ангина 
Снимка: Pixabay.com

Едно от най-честите заболявания при малките деца и причина за родителски тревоги е ангината или т. нар. тонзилит. Тя представлява остро инфекциозно заболяване на тонзилите, по-известни като сливици. Това са лимфни органи, разположени в задната част на устата и горната част на гърлото, играещи ролята на бариера пред навлизането на патогенни микроорганизми на входа на организма. Възпалението може да се причини от бактерии или вируси. За правилното лечение на това състояние е много важно да се открие точната причина, чрез която и ще се постави правилната диагноза. 

Симптоми при ангина

Инкубационният период, тоест времето от контакт с причинител на болестта, до появата на първите симптоми, за тонзилит обикновено е между два и четири дни.

Тонзилитът най-често засяга деца в предучилищна възраст и първите класове. Понякога симптомите на ангина може да се объркат с оплаквания при други заболявания или безобидна настинка. Това състояние обаче е сериозно и не бива да се подценява. Ето и кои са най-често срещаните симптоми, които могат да са знак за ангина:

  • Червени, подути сливици
  • Бяло или жълто покритие или петна по сливиците
  • Възпалено гърло
  • Трудно или болезнено преглъщане
  • Температура
  • Треска
  • Увеличени лимфни възли на врата
  • Драпащ, приглушен или гърлен глас
  • Лош дъх
  • Стомашни болки
  • Болка във врата или скованост на врата
  • Главоболие

Най-често оплакванията засягат областта на гърлото – болният се оплаква от постоянни или периодични болки, чувство на сухота, на усещан за залепнала храчка, лош дъх от устата. При силно увеличение на сливиците се появява затруднено дишане, хъркане, както и затруднено преглъщане. По-рядко се наблюдават краткотрайни спирания на дишане по време на сън.
При малки деца, които не могат да опишат как се чувстват, признаците на тонзилит могат да включват:

  • Слюнкоотделяне поради трудно или болезнено преглъщане
  • Отказ от приемане на храна
  • Нервност, напрежение

Поставянето на точна диагноза, ако детето ви има симптоми, които могат да показват наличие на ангина, е от изключително важно значение.  Съветваме ви да се обърнете към вашия лекар, ако детето ви се оплаква от:

  • Болки в гърлото, придружени с температура
  • Възпалено гърло, като не настъпва подобрение в рамките на 24 до 48 часа
  • Болезнено или затруднено преглъщане
  • Силна слабост, умора или безпокойство

Особено бързо трябва да се потърси лекар, ако детето диша тежко, преглъща изключително трудно и има увеличено слюноотделяне (лигавене).

Какво причинява ангината и какъв е рискът при децата

Сред най-честите вируси, причинители на ангина, са аденовирусите, грипният и парагрипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус и др. Най-честата бактерия, причиняваща тонзилит, е Streptococcus pyogenes (стрептокок от група А). Други щамове на стрептокок и други бактерии също могат да причинят заболяването.
Децата са сред най-рисковата група за развитие на ангина. Когато тя е причинена от бактерии, особено податливи да го развият са децата на възраст от 5 до 15 години. Ежедневието на децата също е фактор за по-големия риск сред тях – децата в училищна възраст са в тесен контакт със своите връстници и често са изложени на вируси или бактерии, които също могат да причинят възпаление на сливиците. Освен това функцията на сливиците намалява с напредването на възрастта, което може да обясни и по-малкото случаи на ангина сред възрастните.

Заразна ли е ангината?

Отговорът на този въпрос е „да“. Тонзилитът е заразно заболяване, особено в първите дни от появата на симптомите му. Болният обаче може да разпространява болестта и до 48 часа преди  наличие на оплаквания. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път, чрез замърсени предмети и ръце. Пример за това е, ако докоснете замърсена дръжка на вратата и след това докоснете лицето, носа или устата си.

Контактът с много хора увеличава риска от разболяване и възпаление на сливиците и е една от причините децата в училищна възраст да боледуват често от ангина. Ето защо се препоръчва болният да се лекува у дома до пълното му възстановяване, за да се избегне разпространението на болестта.

 

Ако вие или вашето дете е вече болно, може можете да помогнете за предотвратяване на заразяване на други хора по следните начини:

  • Стойте вкъщи, докато имате симптоми. Дори те да изчезнат бързо, болният може да продължи да  разпространява болестта още няколко дни;
  • Мийте често ръцете си, особено след като сте се закашляли, кихали или докосвали лицето, носа или устата си.
  • Ако трябва да кашляте или кихате, направете това в кърпичка или в сгъвката на лакътя. Не забравяйте незабавно да изхвърлите кърпичката, в която сте се изкашляли или кихали;
  • Като цяло засилете личната си хигиена и научете на това и децата си;
  • Мийте ръцете си често, особено преди хранене и преди да докоснете лицето, носа или устата си;
  • Избягвайте да споделяте и използвате чужди лични предмети, като например прибори за хранене, кърпи за забърсване и други.

 

Хронична ангина

Понякога ангината се появява повече от веднъж и може да притеснява деца и родители почти всяка зима или през няколко месеца. В тези случаи говорим за рецивидираща или хронична ангина. При толкова често появяващо се състояние е задължително да се потърси специалист, най-добре УНГ, който да назначи и съответните изследвания. Предразположеността към остър тонзилит може да е следствие на отслабена имунна система, чест контакт с инфекциозни агенти, но и при наличие на хронична инфекция в самите сливици.

Лечение

Точната диагноза е ключов фактор за правилното лечение на всяко едно заболяване, включително и на тонзилит. Ето защо е много важно при характерните за заболяването симптоми да не се пристъпва към самолечение, а да се потърси мнение на специалист. Опитният медик би поставил диагноза сравнително лесно и би назначил своевременно и терапия. Нейният вид зависи най-вече от това какъв е причинителят на заболяването, защото ако се касае за вирус, антибиотиците не биха оказали влияние. Когато обаче причинител е бактерия, „тежката артилерия“ сред лекарствата бързо би довела до отшумяване на симптомите. Прилагането им трябва да стане след извършване на т.нар. антибиограма. Често лекуващият лекар предписва и симптоматична терапия с цел облекчаване на оплакванията, различни температуропонижаващи и имуностимуланти.

Как да си помогнем у дома

Съществуват и различни съвети за намаляване на остротата на симптомите при ангина, които може да приложите и у дома. Такива са например:

  • Пийте много течности
  • Почивайте много
  • Правете гаргара с топла солена вода няколко пъти на ден
  • Използвайте таблетки за смучене за облекчаване на болното гърло
  • При определен тип ангина помага и консумацията на ледени продукти като сладолед или замръзнали близалки
  • Използвайте овлажнител за овлажняване на въздуха във вашия дом
  • Избягвайте дима
  • При малки деца използвайте спрейове за гърло, а не таблетки за смучене за малки деца и винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да давате на децата лекарства

Кога ще се възстановите?

Обикновено, в повечето случаи заболяването отминава сравнително бързо. Тонзилитът, причинен от вируси, най-често отзвучава в рамките на 7 до 10 дни след почивка и прием на много течности. Лечението на ангина, причинена от бактерии, може да отнеме около седмица, но много хора започват да се чувстват по-добре буквално един ден след приема на антибиотик. Независимо дали болният се лекува със сериозни лекарства или по-скоро с почивка и общоукрепаващи медикаменти е добре да приема много течности и да си почива. В редки, тежки случаи  на заболяването може да се пристъпи към  тонзилектомия или хирургично отстраняване на сливиците, като тази манипулация се прилага при повтарящи се и постоянни случаи на тонзилит.

Кога е необходима операция?

В определени случаи ангината се лекува и оперативно. Оперативното премахване на сливиците трябва да се предприема само след много сериозни индикации, преценени от специалистите оториноларинголози. Операцията за отстраняване на сливиците, някога често срещана процедура за лечение на ангина, в наши дни обикновено се извършва само когато болестта се появява често, не се повлиява от други лечения или причинява сериозни усложнения. Решението за нея обаче трябва да е комплексно, като на родителите трябва да се представят и възможните рискове след отстраняването на сливиците. Тъй като те играят роля на своеобразен срещу болестотворните микроорганизми, е възможно да се увеличи опасността от други заболявания. В определени случаи обаче премахването на сливиците обаче е препоръчително. Самата манипулация е кратка, а възстановяването от нея трае до 14 дни от извършването й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com