Бяло или червено зеле - кое е по-полезно

15000
Бяло или червено зеле - кое е по-полезно
Снимка: iStock/Guliver

По отношение на универсалността си зелето може да се конкурира с картофите, които се съчетават добре с почти всяко ястие. Има много вкусни приложения за този здравословен зеленчук – той може да се маринова, да се задуши или да се използва за приготвяне на сарми. Но замисляли ли сте се кое зеле е по-здравословно – обикновеното или червеното?

Червено или бяло зеле

Тези две разновидност на популярния зеленчук съдържат диетични фибри, които осигуряват постоянно добро храносмилане и поддържат здравето на червата.

Но ако страдате от подуване и газове, тогава гответе зеленчука без тлъсто месо. По-добре е да добавите към него други зеленчуци и подправки, което има благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат зеле и домати

Оказва се, че има малка разлика в ползите на двата зеленчука.

Лилавата разновидност се отличава с по-високо съдържание на антиоксиданти. Изследванията показват, че нивата им са почти пет пъти по-високи, отколкото в най-популярната разновидност на зеленчука, според изданието The Health Site. Лилавите сортове съдържат антоцианини, цели 209 мг на 100 гр. Тези полифеноли намаляват възпалението и защитават сърцето.

Лилавият зеленчук съдържа повече витамини А и С. Той съдържа и 10 пъти повече витамин А. Само 100 гр от този зеленчук осигуряват 20% от дневната нужда от този витамин. Витамин А е от съществено значение за запазване остротата на зрението, младостта на кожа и укрепване на имунната система.

Също така червената разновидност на зеленчука съдържа повече витамини от група В , с изключение на фолиева киселина, която е по-високи количества в белите зелките.

И белите, и червените сортове са богати на минерали. Но във втория вид тези полезни вещества са в по-високи количества. Лилавите сортове имат повече желязо, магнезий и калий . Калият поддържа стабилно кръвно налягане, което е важно за хората с хипертония. В 100 грама от лилавия зеленчук се съдържат цели 80 мг повече от този минерал, отколкото в белите зелки.

Традиционната медицина препоръчва зелев сок за лечение на безсъние, главоболие, жълтеница и заболявания на далака. Пресният, както и ферентиралият зеленчук се използва за повишаване на апетита, усилване на секреторната дейност на стомашните жлези, регулиране на чревната дейност, профилактика на скорбут и хронична диспепсия, като диуретично и леко слабително средство. Втората разновидност се препоръчва при диабет , чернодробни заболявания, холангиохепатит. Зелевата саламура подобрява храносмилането, насърчава отделянето на жлъчка и има леко слабително действие при хемороиди . Сокът от и отвара от него с мед се използват при ларингит, бронхит и други възпалителни процеси на дихателните пътища.

Още: Тайната съставка, с която задушеното зеле се топи в устата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Млечните продукти са по-полезни за червата ви, отколкото предполагате

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com