Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо и ефективно отслабване: 4 прости правила, които работят

08 юни 2024, 09:09 часа

За да отслабнете ефективно и да го поддържате резултата от отслабването в дългосрочен план, е важно да се придържате към балансирана диета, редовно да се занимавате с физическа активност, да поддържате режим на сън и бодърстване и да осигурите на тялото необходимите хранителни вещества, споделя руският диетолог д-р Наталия Лазуренко.

Правила за отслабване

"Всеки човек е уникален, така че диетата му трябва да бъде съобразена с индивидуалните характеристики, като физиологични характеристики, наличие на съпътстващи заболявания и ниво на физическа и умствена активност. Особено внимание трябва да се обърне на нормализирането на съня и будността, тъй като това играе ключова роля в процеса на отслабване. Освен това физическата активност, когато се комбинира с други аспекти на здравословния начин на живот, помага за контролиране на мускулната маса и насърчава загубата на тегло", казва специалистът.

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие


За да се постигнат най-добри резултати, централната нервна система трябва да работи гладко. Психоемоционалното състояние на човек също влияе върху избора на храна и може да повлияе на неговите хранителни предпочитания.

"Хранителната подкрепа може да помогне на тялото ефективно да отслабне и да запълни потенциалните хранителни дефицити. Важно е обаче диетата да бъде препоръчана от лекар, като се вземат предвид индивидуалните нужди на пациента", казва специалистът.

Други съвети за здравословно отслабване

Първо, намалете количеството рафинирани въглехидрати. Първата стъпка към бърза загуба на тегло е да намалите приема на рафинирани въглехидрати. Това може да стане чрез преминаване към план за хранене с ниско съдържание на въглехидрати или замяна на рафинираните въглехидрати с пълнозърнести храни.

Намаляването на приема на въглехидрати намалява глада и помага за намаляване на количеството излишни калории, които консумирате. При диета с ниско съдържание на въглехидрати тялото започва да използва собствените си мастни резерви като основен източник на енергия.

Необходимо е да се даде предимство на сложните форми на въглехидратите. Те включват пълнозърнести храни, които съдържат голямо количество фибри; те се усвояват по-бавно, което означава намаляване на апетита.

Вторият принцип е консумацията на протеини, мазнини и зеленчуци. За да избегнете монотонността в диетата си, опитайте се да включите разнообразни храни във всяко хранене, включително:

  • източник на протеин, който помага за поддържане на мускулна маса и регулиране на апетита;
  • източник на мазнини, който също намалява глада и помага за усвояването на някои хранителни вещества;
  • зеленчуци, богати на витамини, минерали и фибри;

Малка порция сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни, които се усвояват бавно и могат да ви помогнат да се чувствате сити за дълъг период от време.

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес