Цели 13 билки и подправки, които са най-ефикасни срещу грип и настинка

9869
Цели 13 билки и подправки, които са най-ефикасни срещу грип и настинка
Снимка: iStock

През зимните месеци, които са и най-предразполагащи към грип и настинки, обръщаме поглед към полезните билки и подправки, които имат силата да ни предпазят от вирусите, дебнещи навън. Те помагат за предотвратяване на настинките, действат като профилактично средство, а когато сте пипнали настинка, помагат за бързото ви излекуване. Ето кои билки и подправки са най-ефикасни срещу грип – с тях може да си приготвите чай, да направите компрес или инхалации.

Чесън – апетитната съставка, която разпалва апетита, е и много полезна при грип и настинка. Освен средство за здраво сърце, чесънът притежава противогъбични, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Кои 10 билки ще ви помогнат да укрепите организма си през зимата

Трябва да се грижим за укрепването на имунитета целогодишно, но зимният период е най-предразполагащ към настинки и вируси. Открай време...

Мащерка – пречиства организма. Има антиоксидантно действие. Чаят от мащерка облекчава кашлицата и останалите грипни симптоми и неразположения.

Джинджифил – все повече се използва в кухнята и има защо. Може да добави в ястия, смутита, под формата на чай. Джинджифилът сгрява тялото, облекчава грипните симптоми. Помага за пречистване на тялото от вредните токсични вещества, натрупали се в организма. Помага за връщането на енергията при отпадналост и преумора, намалява физическата болка. Може да го приемате и като хранителна добавка.

Канела – освен че много обичаме да я добавяме към кафето и сладкишите, които приготвяме, тя елиминира задръстванията на лигавицата. Съдейства за укрепването на имунната система. Помага за затопляне на тялото и предизвиква доброто настроение.

Ехинацея – една от най-ефективните билки за добър имунитет, която може да приемате в сезона на настинките. Може да приемате като хранителна добавка или като полезен сгряващ чай.

Черен пипер – използва се като отхрачващо средство при настинка. Укрепва имунната система, облекчава болното гърло. Използвайте за овкусяване на ястията за по-пикантен вкус.

Чайовете, които помагат при болки в стомаха

Хиперацидността е повишеното присъствие на солна киселина в стомаха с твърде малко производство на антиациди. Това обикновено не е проб...

Хрян – пикантна подправка към ястия, салати, супи. Източник на съединения, облекчаващи синузита, хриповете, кашлицата. Съдържа много витамин С, който укрепва имунната система и помага да се предпазите от настинките.

Исоп – тази билка помага при респираторни заболявания като грип и настинки. Много ефективна за такива състояния.

Коча билка – роднина на ментата, помага за по-интензивно изпотяване по време на треска, с което спомага за сваляне на температурата и лечение на грипа. Добър избор за средство, облекчаващо кашлицата.

Бъз – сиропът от бъз сам по себе си е много полезен за здравето. През зимата обаче може да скъси значително периода на боледуване, насърчавайки бързото излекуване. Може да консумирате сок от бъз или чай от бъз.

Босилек – може да свалите високата температура с него. Облекчава грип, упорита кашлица и останалите симптоми на настинката. Добавете го към ежедневното си меню под формата на смути, на салати или сосове.

Това са билките, от които нервната система най-бързо се УСПОКОЯВА

Напоследък все повече хора се оплакват от проблеми, свързани с нервната система. Стресът и напрежението, които обикновено трупаме на ра...

Котешка стъпка – защитава имунната система, действа положително при цистит и миома. Ползва се при високо кръвно, гастрит и за положително влияние върху кръвоносната система.

Риган – има противовъзпалително действие, добър за простатата при мъжете. Облекчава острата кашлица. Може да си правите чай, инхалация или да го добавите към ястията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com