Чай от борови иглички - 10+ болести, които лекува

28977
Чай от борови иглички - 10+ болести, които лекува
Снимка: iStock

Във въздуха на борова гора има 10 пъти по-малко бактерии, отколкото в широколистна гора. Той е наситен с фитонциди - вещества, които могат да атакуват опасни микроорганизми. А самите борови иглички са чудесна природна аптека. Те съдържат етерични масла, които имат бактерицидни свойства, каротин и аскорбинова киселина (витамин С), които повишават защитните сили на организма, танини, които имат противовъзпалителен ефект и микроелементи, които подпомагат метаболизма.

В състава на смолата влиза терпентин, дървесен оцет и други вещества, които се използват широко в медицината. И нашите предци умело са използвали цялото това богатство за лечебни цели. Чаят от борови иглички е лек за множество заболявания - настинка, сърдечно-съдови проблеми, ревматизъм, неврози, главоболие, кожни проблеми, астма, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, според руското издание Лента.

Чай от борови иглички - лечебни свойства

Инфузията се използва от столетия при продължителни настинки.Тя се използва и за инхалации при болки в гърлото и катари на дихателните пътища. При болки в гърлото се препоръчва да се капва по една капка масло от ела във всяка ноздра.

Вижте колко е полезен чаят от борови иглички

При сърдечни заболявания се препоръчва запарка от смърчова кора или отвара от борови пъпки и млади шишарки. При атеросклероза е полезно да се ядат кедрови ядки.

Отвара от млади борови клонки и шишарки се пие при различни кожни обриви. Смърчовата смола се вари със свинска мас, добавя се восък за по-твърда консистенция и полученият мехлем се използва при фурункулоза.

Младите смърчови шишарки и връхчета под формата на отвари се използват при възпаление на горните дихателни пътища и бронхиална астма. Инфузията и отвара от борови пъпки, поради техните противовъзпалителни и антисептични свойства, както и способността да разреждат слузта и да ускоряват нейното отделяне, се използват при заболявания на горните дихателни пътища.

Отвара от елхови иглички или пъпки, престояли 20 минути на водна баня. Се използва като диуретик. Тя се пие при заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

Боровата смола лекува язва и катар на стомаха. Настойки от борови клони или всякакви борови иглички под формата на вани се използват при ревматизъм. За лечение и профилактика на недостиг на витамини е популярна витаминозна инфузия от борови иглички (20 гр на 1 чаша вода), препоръчва се да се приемат 2 супени лъжици 3 пъти на ден.

Настойките от борови игли се използват като успокояващо средство под формата на вани при невроза. При шум в ушите и болки в главата се приема отвара от борови иглички.

Как се приготвя?

Настойка от борови иглички за бани: запарете 0,5-1 кг борови иглички или пъпки с три литра вряща вода, оставете за 4 часа. Използвайте за бани.

Настойка от борови или смърчови пъпки за вътрешен прием: запарете с 1 чаша вряща вода 10 грама натрошени иглички, оставете за 4 часа, прецедете. Пие се по 1 супена лъжица на 2-3 часа при белодробни и бъбречни заболявания, простудни заболявания.

3 приложения на боровите иглички, за които всеки градинар трябва да знае

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com