Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

72163
Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?
Снимка: Pixabay

Маслините са неизменна част от средиземноморската диета, която се счита за една от най-здравословните в света.

От хилядолетия живеещите в областта на Средиземноморието ежедневно консумират маслини. Факт е, че хората от този район боледуват най-малко от сърдечно-съдови заболявания.

На пазара се предлагат зелени и черни маслини. Със сигурност поне веднъж сте си задавали въпроса кои от тях са по-полезни.

Каква е разликата между зелените и черните маслини?

В първия случай става въпрос за маслини, които не са достигнали пълна зрялост, докато черните маслини са напълно узрели. И двата варианта се използват успешно в хранителната индустрия. Единствено степента на зрялост определя естествения цвят на маслините. Но вкусът им до голяма степен зависи от техния сорт.

Условно маслините се разделят на три сорта. Първият е предназначен за производство на зехтин. Вторият за директна консумация, а третият може да се използва, както за консумация, така и за производството на зехтин.

Зелените маслини, събрани преди узряване, имат остър вкус. Цветът им варира от жълт до зелен. Зрелите тъмни маслини имат по-мек вкус.

Много малко хора знаят, че дори зрелите маслини никога не стават напълно черни по естествен начин. Обикновено нюансите им варират от наситено лилаво до червеникавокафяво.

Черният дълбок цвят на маслините се получава поради насищане с кислород благодарение на добавките E524 и E579. По този начин се премахва естествената им горчивина.

Как да изберем най-добрия зехтин

Зехтинът е от основно значение за кухнята, но ако сте начинаещ кулинар, или просто готвите, за да заситите глада си опитът да го осмисл...

Типично за натуралните черни маслини е по-трудното отделяне на костилката.

Струва си да се отбележи, че суровите маслини не са полезни и е по-добре да не се консумират. Задължително е те да се подложат на обработка, тъй като съдържат горчивия компонент олевропеин. Когато се консумира в големи количества, той може да доведе до болки в гърлото.

Състав на маслините

Съдържанието на витамин С в маслините не е много високо. Но те съдържат и други полезни свойства. Традиционно маслините се считат за пълноценна и здравословна храна, тъй като осигуряват енергия, благодарение на изобилието от витамини, растителни антиоксиданти и минерали в тях. Те са с умерено съдържание на калории. Енергийната стойност на маслините е 115 килокалории за 100 грама и се осигурява главно от мазнини. Но в тях се съдържат и полезни киселини, които помагат да се отървете от „лошия“ холестерол в полза на „добрия“.

Неслучайно средиземноморската диета намалява рисковете от инсулти и артериални заболявания.

Вкусни ребърца с маслини

Необходими продукти: 1 кг телешки ребра от млечно телешко 200 грама маслини зелени 2-3 с.л. зехтин 1 кафена чаша бяло вино сол на ...

Черни или зелени маслини?

Маслините помагат на храносмилането и повишават имунитета. Но като се има предвид, че черните маслини са допълнително обработени, зелените се оказват по-полезни.

Вредно ли е за здравето яденето на черни маслини?

Като цяло те се считат за безопасна храна. Но някои хора могат да проявят алергична реакция към сода каустик. Тя не се съдържа в самите маслини, но те се третират агресивно с натрий под формата на сол и сода. Добре е да ги измиете преди консумация. Това ще отмие излишното активно вещество от тях.

Консервираните маслини трябва да се ядат с особено внимание. Както бе споменато по-горе, черният цвят на маслините не се постига чрез зрялост, а чрез окисляване с добавки E524 (натриев хидроксид) и E579 (железен глюконат). Същевременно експертите отбелязват, че консумацията на тези добавки в малки дози е абсолютно безвредна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com