Чесънът е не само подправка, но и здраве

11588
Чесънът е не само подправка, но и здраве
Снимка: Pixabay.com

Дълго време чесънът се счита не само като добра ароматна подправка за много ястия и като отделен полезен продукт, той е ценен заради своите лечебни свойства, благодарение на уникалния си лечебен състав.

Чесънът съдържа витамини като С, В6, В1, В2, В3, В5, В9, както и полезни микроелементи: калций, калий, фосфор, селен, магнезий, натрий, цинк, желязо и манган. Етеричното масло от чесън, алицин, е мощен антиоксидант. Калорийното съдържание на чесъна е 149 калории на 100 грама продукт. Полезните свойства на чесъна изглеждат само пресни, а след термична обработка или изсушаване чесънът губи всичките си ползи и лечебни свойства.

Ако ядете този зеленчук, КЪРЛЕЖИТЕ няма да ви доближат

За съжаление през лятото много трябва да се пазим от опасните кърлежи, които имат навика да се забиват в тялото, без дори да ги усетим....

Когато се консумира разумно, чесънът помага за укрепване на имунната система и засилване на нейните защитни функции.

Лечебните свойства на чесъна се крият в неговия антивирусен ефект, той помага на тялото ни да се бори с настинките и е добър помощник за профилактика на тези заболявания. Включените в състава му фитонциди са най-активни през пролетта и помагат в борбата срещу много бактерии и гъбички.

Чесънът е полезен за сърдечно-съдовата система на човека, има благоприятен ефект за понижаване нивата на холестерола в кръвта, полезен е при високо кръвно налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Лечебните свойства на чесъна включват предотвратяване на развитието на рак. Според изследванията на учените, ако пушачите ядат по 1 скилидка чесън 2 пъти седмично, рискът от рак се намалява с една трета. Дълго време чесънът се използва в народната медицина за премахване на глисти. За това се използва чесън с мляко под формата на клизма.

Чесънът стимулира секрецията на жлъчка и подобрява храносмилането на мазни храни, поради което често се добавя към мазни меса. За мъжете можете да подчертаете неговия благоприятен ефект върху потентността, а също така се използва за лечение на простатит. Чесънът е полезен и за спортисти, особено при натрупване на мускулна маса, тъй като блокира действието на кортизола и стимулира производството на тестостерон. За жени, за да се предотврати появата на рак на гърдата и матката.

Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки

Започнали сте да обработвате своята зеленчукова градина или сте отдавна в занаята, просто сега сте решили да засадите чесън? Няма значе...

Противопоказания за ядене на чесън: Хората с наднормено тегло трябва да знаят, че чесънът повишава апетита. Чесънът е противопоказан за хора със заболявания като язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хемороиди, бъбречни и чернодробни заболявания, епилепсия.

Не се препоръчва консумацията на чесън за жени по време на бременност и кърмене. Чесънът може да причини алергични реакции в човешкото тяло.

Абсолютно всеки трябва да бъде внимателен към употребата на суров чесън, както и към салати и други ястия, тъй като при постоянното му използване в храната, това може да има негативни последици за организма. Достатъчно е здравият възрастен да яде 1-2 скилидки чесън на ден, за да поддържа имунитета и да предотвратява различни заболявания. Максималната доза е 3-5 скилидки пресен чесън на ден.

Ефективен начин да се отървете от неприятната миризма на чесън от устата е млякото. Семена от лимон, магданоз или кардамон също могат да помогнат за освежаване на дъха ви след чесън.

За да предотвратите миризмата на ръцете си като чесън, първо ги разтрийте със сол.

Как лесно да си засадим чесън в саксия у дома (ВИДЕО)

Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво със...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com