Дилемата при избора между масло и маргарин

169376
Дилемата при избора между масло и маргарин

Вечната дилема в избора между масло и маргарин се засилва с публикацията на всяко следващо изследване. Много е трудно да се каже кой от двата продукта е по-полезният, а враждата между тях датира отпреди 100 години. Истината, както често се случва, е по средата. Събрахме някои от най-разпространените схващания и за двата продукта, за да видим как се представят двата продукта в различните категории.

ДИЕТА

За ползите от ореховото масло

Ореховото масло е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства. То е много по-добър доставчик ...

В мрежата могат да се намерят множество материали, които твърдят, че от маргарина се дебелее. Това не е вярно, защото в трапезните маргарини,произвеждани по съвременнна технология, не се съдържат хидрогенирани мазнини. Маслото от своя страна съдържа около 50% наситени мазнини - това е тази нездравословна мазнина, която повишава нивата на холестерола. Маргаринът е много по-здравословният избор, защото съдържа по-нисък процент наситени мазнини. В допълнение, като заместител на маслото в ежедневната консумация, маргаринът помага да се поддържа здрава сърдечно-съдовата система.

Истината е, че както маргарина, така и маслото могат да доведат до затлъстяване. Важен е умереният прием.

НАСИТЕНИ МАЗНИНИ

Диетата прави хората два пъти по-тъжни

Ако си мислите, че след сваляне на излишните килограми животът ще стане по-хубав, лъжете се. Според ново проучване след диета хората ...

Факт е, че маслото съдържа повече наситени мазнини от маргарина. Американски проучвания сочат, че една лъжица масло съдържа 7 г. наситени мазнини докато в една лъжица маргарин тази стойност е само 2 грама. Наситените мазнини се обвързват с повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и със сигурност умерената консумация е разковничето в избора между двата продукта.

ТРАНСМАЗНИНИ

Маргаринът съдържа голямо количество трансмазнини. Това не е вярно. Трансмазнините са страничен ефект при процеса на хидрогениране на мазните. Отдавна този процес не се използва при производството на трапезен маргарин. Маргарините се приготвят от натурални растителни мазнини, а добавените в тях мастно разтворими витамини са полезни, тъй като те могат да бъдат усвоени и абсорбирани от организма единствено, ако са придружени от консумацията на мазнини.

ПРОИЗХОД

Диетите вредят на психиката

Колкото по-рано една жена започне да спазва диети, толкова по-голяма е вероятността да си докара здравословни проблеми, включително хра...

Да, факт е, че маслото се слави като по-естествения продукт. Всички гледат към него с носталгията по продукт, създаден изцяло от мляко. Традиционната технология за направа на маслото включва издоеното мляко, от което се е събирал горният маслен слой т.е. каймак и обикновено докато се събере нужното количество за направата на масло, каймакът е претърпявал процес на ферментация. От този каймак се е „избивало“ масло. Така произведеното натурално масло би имало срок на годност от десетина дни. Технологията за производство на масло в промишлените цехове подлежи на по-различна обработка. Събраният "каймак" не се изчаква да ферментира по естествен начин, тъй като това отнема време и е скъпо, но към него се добавят по изкуствен начин лактобацили, млечна киселина и овкусители.

ВКУС

Разпространено схващане е, че маслото има много по-хубав вкус от маргарина. Това е въпрос на лични предпочитания. Никой не може със сигурност да каже кой от двата продукта има по-добър вкус. Всеки човек сам за себе си решава кой вкус е по-добър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com